Wie worden de tegenstanders van de Rode Duivels in voorrondes EK 2016?

© Belga

Op 23 februari wordt in het Palais des Congrès Acropolis in Nice geloot voor de voorronde van het EK voetbal van 2016 in Frankrijk.

Op 23 februari wordt in het Palais des Congrès Acropolis in Nice geloot voor de voorronde van het EK voetbal van 2016 in Frankrijk. 53 landen worden onderverdeeld in negen poules (acht van zes, één van vijf) en kennen dan hun tegenstanders op weg naar het EK. Zoals bekend is België bij de loting in Nice, in tegenstelling tot bij de loting voor de groepsfase van het WK in Brazilië, geen reekshoofd. De Rode Duivels werden onderverdeeld in pot twee en treffen zeker een van de negen toplanden uit pot één. De toewijzing van de potten gebeurde op basis van de UEFA-coëfficiënt. Daarbij telden de resultaten van het WK 2010, het EK 2012 (met voorronde) en de voorronde van het WK 2014.

De voorrondewedstrijden worden in het nieuwe ‘Week of Football’ concept gespeeld van september 2014 (7-8-9/09) tot oktober 2015 (11-12-13/10). Er kan gespeeld worden op donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag en dinsdag. In de nasleep van de loting wordt door de betrokken bondscoaches op een vergadering traditiegetrouw een speelkalender opgesteld.

De eerste twee van elke kwalificatiegroep stoten door, net als de beste derde. De acht overige derdes spelen play-offs om de laatste vier tickets. Organisator Frankrijk is rechtstreeks geplaatst en speelt als voorbereiding oefeninterlands tegen de teams uit de poule van vijf.

Aan het EK 2016 nemen voor het eerst 24 landen deel. De Rode Duivels misten de drie voorbije edities van het EK. Op EURO 2000 waren ze er, als gastheer, wel bij, ze sneuvelden toen in de groepsfase. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content