Wat vangt AA Gent aan met Damien Marcq?

© BELGA

De 28-jarige Franse controlerende middenvelder geraakt bij de nieuwe coach Yves Vanderhaeghe zelfs niet meer in de wedstrijdselectie.

Wat zou er vandaag door het hoofd spoken van de routinier? Damien Marcq werd afgelopen zomer met veel poeha weggehaald bij Charleroi en kostte naar verluidt 2,5 miljoen euro. Hij kreeg op 21 juni – exact twee dagen na topaankoop Franko Andrijasevic, voor 4 miljoen euro overgenomen van HNK Rijeka – zelfs een speciale persconferentie om voorgesteld te worden. Hij tekende een overeenkomst tot 2020 bij de kampioen van 2015.

Het wierookvat werd bovengehaald voor de regulerende speler die sinds 2013 bij de Carolo’s opviel. Marcq zorgde voor evenwicht in het elftal, vormde een cruciale factor in het compacte voetbal van Felice Mazzu en werd al jaren met speciale aandacht gevolgd door algemeen manager Michel Louwagie.

‘Hij is een persoonlijkheid, wat heel belangrijk is in het huidige voetbal, voor de kleedkamer. De transfersom die we betaalden, duidde op onze wil hem om te halen. Dankzij onze financiële mogelijkheden kunnen we het ons permitteren om hem te kopen zonder dat we eerst iemand anders moeten wegdoen. Damien kan complementair zijn qua leiderschap en chef zijn, iets wat de coach wou.’

Dat was toen nog Hein Vanhaezebrouck. De West-Vlaming zocht, maar vond eigenlijk geen rol voor Marcq. In de Europese duels tegen Altach én de galawedstrijd tegen OGC Nice kwam duidelijk naar voor dat de 28-jarige Fransman het bij Charleroi altijd gewoon was te bivakkeren voor de eigen zestien meter. Iets hoger spelen, aan de zijde van Anderson Esiti, Danijel Milicevic en/of Brecht Dejaegere, bleek problematisch.

Toch kreeg Marcq in de reguliere competitie krediet van Vanhaezebrouck, wat leidde tot vier basisplaatsen en één invalbeurt, goed voor 375 minuten én twee gele kaarten. Maar enkel tegen Anderlecht was zijn prestatie voldoende.

Sinds de intrede van Yves Vanderhaeghe in de Ghelamco Arena brokkelt de status van Marcq verder af. Tegen Waasland-Beveren werd hij om puur sportieve redenen gepasseerd, op KV Kortrijk moest de routinier samen met Thomas Foket de wedstrijd volgen vanuit de tribune, terwijl hij voor de wedstrijd vanavond tegen KAS Eupen (alweer) de selectie van 21 spelers niet haalde.

Komt er verandering richting vrijdag, wanneer een verplaatsing naar … Charleroi staat geprogrammeerd?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content