Wat sprintkoning Benito Raman de Duivels kan bijbrengen

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Een match made in heaven, zo lijkt het. Roberto Martínez kan de koning van de ruimte koppelen aan de koning van de sprints.

Zullen we even focussen op de kwaliteiten van Benito Raman en het niet meer hebben over zijn gebreken en jeugdzonden? Zondag viel zijn naam nog een keer, toen de fans van KRC Genk voor de zoveelste keer zijn ‘optreden’ in de Ghelamco Arena met de micro nabootsten om de Brugse fans te jennen.

Of, zoals hij het zelf zei in een interview dat in dit blad op 10 april verscheen: we moeten niet te veel achterom kijken. Dat doet zelfs de Duitse boulevardpers nog amper. Raman, toen: ‘Ik heb ondanks mijn jonge leeftijd al bijna alles meegemaakt, zowel hoogte- als dieptepunten. Van een landstitel en Champions League met Gent, Europa League met Standard en een titel met Düsseldorf tot een degradatie, die persoonlijke incidenten… Dat vergeet men nogal snel, vind ik. Ik ben best tevreden met wat ik al bereikte.’

Helder hoofd

De Benito van vroeger, die geregeld in Gent tot laat ging snookeren en desnoods ook de dag voor de wedstrijd, is al lang begraven. De Benito van nu, nog steeds maar 24, is professioneel, betrouwbaar en helder in het hoofd. En vooral: fysiek zeer sterk. De koning van de sprints, kon je vorig seizoen noteren.

Voor de fans van stats: sprints op dit niveau, dat is minstens 2 seconden een snelheid van 24 km per uur aanhouden. Dat een keer doen, is niet zo moeilijk, het constant herhalen wél. Raman doet het tot 52 à 53 keer in één wedstrijd. Bovenop zijn intensieve runs, tussen de 18 en 24 km per uur, wel te verstaan. Wie zich niet verzorgt, loopt dan letsels op. Hij niet. De Bundesliga is dit seizoen al drie wedstrijden ver en drie keer mocht hij starten voor Schalke 04, daar waar Belgen vroeger koningen waren, toen een paar ‘huismakelaars’ nog het bureau van de legendarische manager met de sigaar Rudi Assauer plat liepen (en in hun spoor wij ook, af en toe).

Gentse venten

Daarmee lijkt hij goed op weg om nog beter te doen dan vorig seizoen. Beter dan de 19 basisplaatsen en 11 invalbeurten die toen 10 goals, 4 assists en een mooie transfer van 13 miljoen euro opleverden. In een wereld waarin veel spelers de bal in de voet willen hebben, is hij een uitzonderlijk profiel, schetste de bondscoach. De man van de ruimte en de sprints. Straks bediend door Mister SpacemanKevin De Bruyne. Twee venten van Gent.

Op dat vlak lijkt zijn selectie alvast minder verrassend dan die van youngster Yari Verschaeren, wiens opgang wel héél snel gaat. Zo snel zoveel exposure, want geloof ons: alle grote landen volgen de Rode Duivels met een vergrootglas: het moeten sterke schouders zijn die dat dragen. Maar goed, Martínez was op het voorbije EK en volgde daar de youngster van nabij, hij zal dat wel hebben afgewogen. De bondscoach is iemand die talent aan de bal snel onderkent en weet te plaatsen, zie zijn oneindig respect voor Youri Tielemans, die hem nog nooit teleurstelde.

Mister Spaceman en Mister Sprintman.
Mister Spaceman en Mister Sprintman.© belgaimage

Haal alsjeblieft de kwajongen niet uit Raman. Niet dat dat zal lukken, want zoals hij zelf zegt: ‘Ik stel vast dat ik op mijn manier – ik ben niet iemand die altijd braafjes binnen de lijnen loopt – toch in de Bundesliga speel.’ Maar toch, liever niet proberen. Het maakt hem tot wie hij is, een jongen die niet direct volwassen/saai wil worden.

The Joker

Toen dit blad hem in het voorjaar contacteerde om het over zijn wedervaren in de Bundesliga te hebben, speelde hij eerst nog wat practical joker. Eerst doen alsof de journalist verkeerd verbonden was en dan een ander nummer – zogezegd het goeie – doorspelen. Dat van een maat, die hij mee in het fopbad trok. Het blijft Benito, hij vond het een goeie grap.

Ernstiger was hij toen hij het over thuis had, en dat hij daar niet langer moest tussen beide komen, als het weer eens fout liep. Het tekent de Ramans: hart op de goeie plaats, maar nog speels. En snel te paard.

Laat ons straks, wanneer hij weer op de Belgische velden verschijnt, focussen op het voetbal, zoals hij zelf doet. Nu nog in de luwte van San Marino, in Serravalle, of in het iets drukkere Schotland, maar straks misschien in Brussel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content