Waarom Rusland het beste gastland ooit is op een WK

© Reuters
Jarno Bertho
Jarno Bertho Freelancejournalist

Nooit eerder begon een gastland zo goed aan het WK als Rusland. Twee wedstrijden gespeeld. Twee gewonnen. Acht doelpunten voor. Slechts één tegen. Het is waarvoor (ouders van) studenten dezer dagen kaarsen voor branden: een perfect rapport.

Wie Rusland voor het WK ietwat kans gaf op kwalificatie voor de achtste finales, werd net niet met een wit busje opgehaald, in een dwangbuis gewrongen en afgevoerd. Media ter plekke schreven vorige maand nog over “het zwakste Rusland ooit“. Maar kijk, pennen liegen al eens en scoreborden niet. Het is allesbehalve een indicator voor een lang WK, maar na twee wedstrijden is Rusland wel al het best presterende gastland ooit.

Magische Maygaren

De start van de Russen doet denken aan die van Hongarije in 1954. De Magische Maygaren – de bijnaam voor de Hongaarse generatie stervoetballers destijds – vatte in 1954 het WK in Zwitserland aan met twee onverwachte, spectaculaire overwinningen. In de openingswedstrijd werd er met maar liefst 9-0 gewonnen van Zuid-Korea. Ferenc Puskás, Sándor Kocsis en Zoltán Czibor: ze scoorden allemaal. Drie dagen na die spektakelzege werd ook West-Duitsland ingeblikt: 8-3. In de finale namen de Duitsers wel revanche.

Terug naar Moskou. Rusland scoorde dit WK al meer doelpunten dan tijdens hun voorgaande twee WK-deelnames (vier treffers in 2002 en twee in 2014). De Russen maakten tot dusver al acht doelpunten en slikten amper één tegendoelpunt. Nooit eerder vatte een gastland het WK aan met zulk doelpuntensaldo. Tot voor kort was Italië het best startende gastland, maar die prestatie is al meer dan tachtig jaar oud. In 1934 begonnen de Italianen met een 7-1 overwinning tegen de Verenigde Staten. Nadien volgde een 1-1 gelijkspel tegen Spanje, dat pas na een rebound werd uitgeschakeld.

Aantal doelpunten voor thuislanden (sinds WK met 32 deelnemers is):

2018 – Rusland: 8 (na twee wedstrijden)

2014 – Brazilië: 11

2010 – Zuid-Afrika: 3

2006 – Duitsland: 14

2002 – Zuid-Korea: 8

1998 – Frankrijk: 15

Helemáál zeker van de achtste finales zijn de Russen nog niet, maar er moet toch al meer gerekend worden dan op een doordeweeks examen statistiek opdat het nog zou mislopen. Het is hoe dan ook de eerste verrassing, want met een 70ste plek is Rusland het laagst geklasseerde land op de FIFA-ranking. En toch als eerste – mits spectaculair stunt- en vliegwerk van Saudi-Arabië – naar de achtste finales. Maar goed, pennen liegen al eens. Scoreborden dus niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content