Vijf Duivelse WK-records waar u mogelijk nog niet van afwist

© Belga Image
Jarno Bertho
Jarno Bertho Freelancejournalist

Van de 102 interlands die recordinternational Jan Vertonghen achter z’n naam heeft staan, speelde hij er slechts vijf op een wereldkampioenschap. En hoewel Lukaku met 34 treffers topschutter aller tijden is, maakte hij slechts één van die doelpunten op een WK. Maar wie bezit dan wél die records?

1.Meeste wedstrijden

Geen landgenoot speelde meer wereldbekerwedstrijden dan Enzo Scifo. Van bloed Italiaans, maar begin 1984 tot Belg genaturaliseerd zodat hij in zomer mee naar het EK in Frankrijk kon. Nadien zouden ook nog vier WK’s volgen, dat van 1986, 1990, 1994 en 1998. In totaal zou Scifo tijdens die eindrondes 17 wedstrijden spelen.

Daarmee doet hij beter dan Jan Ceulemans, die maar aan 16 WK-duels komt, maar die wel op slechts drie wereldkampioenschappen afwerkte. De top drie van spelers met meeste WK-wedstrijden wordt vervolledigd door Franky Van der Elst, die 15 keer op een WK in actie kwam.

2. Meeste goals

Met vijf doelpunten is Marc Wilmots all-time topschutter voor ons land op WK-eindrondes. Wilmots scoorde op het wereldkampioenschap in Frankrijk in 1998 twee keer tegen Mexico. Vier jaar later scoorde hij in Zuid-Korea en Japan als eerste Rode Duivel ooit in alle wedstrijden van de eerste ronde. Tegenstanders waren toen Japan, Tunesië en Rusland.

Jan Ceulemans was twaalf jaar eigenaar van het doelpuntenrecord. Hij scoorde drie keer op het WK in Mexico in 1986 en één keer op dat in 1990. Drie spelers hebben drie WK-goals op hun naam: Léopold Anoul, Nico Claesen en Enzo Scifo.

3. Scoren op meerdere WK’s

Van de 31 Rode Duivels die al scoorden op een wereldkampioenschap, deden slechts vijf dat op verschillende eindrondes. Jan Ceulemans, Enzo Scifo en Marc Wilmots werden hierboven al vermeld, maar ook Erwin Vandenbergh en Marc Degryse zorgden op verschillende edities voor doelpunten. Vandenbergh was zelfs de eerste Rode Duivel ooit die erin slaagde om op twee verschillende tornooien te scoren.

4. Invallers

Statistisch gezien zijn wissels geen garantie op doelpunten op wereldkampioenschappen. België scoorde al 52 keer op WK-eindrondes, maar slechts vijf daarvan werden gemaakt door een invaller. Pas in 2002 – tijdens onze 11de WK-deelname – scoorde een invaller voor ons land. Wesley Sonck had de primeur met z’n doelpunt tegen Rusland.

Opvallend: twaalf jaar later – in 2014 op het WK in Brazilië – waren vier van de zes gemaakte doelpunten afkomstig van de voet van een invaller. Marouane Fellaini en Dries Mertens vielen in en scoorden tegen Algerije. Origi deed hetzelfde tegen Rusland en Romelu Lukaku scoorde als invaller in blessuretijd tegen de Verenigde Staten.

5. Slechts drie rode kaarten

Op de mondial in 1990 had Eric Gerets de spijtige eer om de eerste Rode Duivel te worden die rood pakt op een WK. In de tweede groepswedstrijd werkte Gerets de Uruguayaan Rubén Sosa tegen de grond. Goed voor een vervroegde douchebeurt. Ook Gert Verheyen – nochtans niet de meest potige der Duivels – behoort tot de selecte rode kliek. Op het WK in 1998 verspeelde België op knullige wijze een 2-0 voorsprong tegen Mexico. Een strafschopfout – en daaropvolgende rode kaart – voor Verheyen leidde de 2-1 van de Mexicanen in. Op de koop toe werd het ook nog eens 2-2.

Op het WK in Brazilië voegde ook Steven Defour zich bij het tweetal. In de derde groepswedstrijd tegen Zuid-Korea ging Defour in de eerste helft vol op het been van Kim Shinwook staan. Resultaat: rode kaart en meteen de enige 44 WK-minuten uit z’n carrière.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content