Videorefs Marchand en Delacour op non-actief gezet

© Belga

Dat is beslist in een vergadering met Koen De Brabander (CEO van de KBVB), Johan Verbist (scheidsrechtersbaas) en de vier videorefs.

‘De bijeenkomst verliep in een open en constructieve sfeer waarbij alle fases van de eerste drie speeldagen besproken werden. Daaruit is gebleken dat twee spelfases verkeerd beoordeeld werden’, zei Johan Verbist vrijdag.

‘Vanwege het foutief beoordelen van twee fases zullen de betreffende Video Assistant Referees Yves Marchand en Christophe Delacour de tijd krijgen om zich intensiever voor te bereiden op deze taak alvorens ze opnieuw als VAR voor een wedstrijd zullen worden aangeduid. Om in de toekomst dergelijke fouten te vermijden, werd er besloten om nog meer oefensessies te organiseren.’

Daarmee geeft het Referee Department van de KBVB gehoor aan de vraag van de profclubs om kordate maatregelen te treffen. Via de Pro League steunen de profclubs het VAR-systeem, ze willen dan ook waar voor hun geld en geen videorefs die de fout ingaan.

De discussie omtrent de videoref kwam in een stroomversnelling terecht na de wedstrijd tussen Zulte Waregem en Club Brugge. Bij een 1-2 stand tikte Brandon Mechele in de 75e minuut Peter Olayinka aan binnen de grote rechthoek. Scheidsrechter Lawrence Visser wuifde het appel voor een strafschop meteen weg en ook VAR Marchand greep niet in.

Toen was er ophef omdat de videoref niet ingreep, maar een week eerder was de videoref juist te ijverig. Christophe Delacour signaleerde een contact tussen Lukebakio (Charleroi) en Olinga (Moeskroen), terwijl dat niet nodig was. Scheids Wim Smet moest de beelden dan maar beoordelen en legde na lang aarzelen de bal dan toch op de stip

De non-actieve status van de videorefs is een sterk signaal van de KBVB en de scheidsrechterbaas. Videoref Kris Bellon zei woensdag al tegen onze website dat er aan het systeem zelf wellicht weinig zal veranderen.

Partner Content