‘Veel mensen gaan er plezier in hebben als Beerschot degradeert’

© BELGA

Eric Verhoeven is ex-speler en ex-medewerker van (Germinal) Beerschot, dertien jaar lang was hij hart en ziel van de club. In Sport/Voetbalmagazine beschrijft hij de neergang van de fiere Antwerpse club.

Eric Verhoeven is ex-speler en ex-medewerker van (Germinal) Beerschot, dertien jaar lang was hij hart en ziel van de club. In Sport/Voetbalmagazine beschrijft hij de neergang van de fiere Antwerpse club.

“Toen Beerschot eind de jaren negentig failliet ging, is het echte Beerschot gestorven. Op dat moment kwam Jos Verhaegen met Germinal Ekeren naar het Kiel”, vertelt Eric Verhoeven (54).

“Het Germinal Beerschotverhaal, waar ik zelf aan meeschreef, was niet verkeerd. Alleen kwamen er heel veel strubbelingen op het eigendomsniveau. Eerst was er de instap van een beursgenoteerde vennootschap, Ajax. Het werd een bedrijfseconomisch verhaal. Dat kon niet meer anders. Ajax wilde Germinal Beerschot als satellietclub, om er de beste Belgische jeugd te verzamelen. Qua jeugdspelers kon Germinal Beerschot op dat moment wedijveren met teams als Anderlecht, dankzij Ajax. Dat verhaal stopte in 2004, omdat dat toen in Nederland zo beslist is. Intussen was hier ook een negatieve sfeer gecreëerd. Er werd gezegd: ‘Ze zijn hier al onze talenten komen weghalen.’ Maar Ajax heeft ook geïnvesteerd op het Kiel. Germinal Beerschot had nooit even ver kunnen geraken zonder Ajax.”

Veel vijanden

“Vanoppen bracht heeft veel mooie verhalen. Er was het nieuwe logo. Dat was prachtig. Retrotruitjes, met het juiste paars. Die waren prachtig. Paars-witte netten, nieuwe stoeltjes, een nieuw scorebord. Vanoppen ging in een berenpak naar het stadhuis, hij wilde nadenken over paars gras, hij wou overwegen om stamnummer 13 weer binnen te halen. Allemaal fantastisch nieuws voor de Beerschotsupporter, maar daar hebben we geen punt mee gewonnen.”

“Tegelijk maakte Vanoppen veel vijanden. Heel veel mensen gaan er plezier in hebben als Beerschot degradeert. Vanoppen heeft dat zelf voor een stuk gevoed. Zo wilde hij niet tegen Antwerp spelen, dat was onder ons niveau. Bij de supporters ging dat erin als zoete koek, maar of het strategisch een goeie zet was, betwijfel ik. Je moet die mensen ook niet schofferen.”

De waarheid

“Vanoppen zei me al dat ik positiever moet zijn, maar je mag van mij niet verwachten dat ik iets goed ga vinden terwijl ik weet dat het verhaal niet goed in elkaar zit. Als je een nieuw managementteam samenstelt, met allemaal mensen die je zelf kiest, en binnen de kortste keren verander je dat, dan maak je mij niet wijs dat dat allemaal slechte mensen waren. Zoals het ook onmogelijk is dat die 39 spelers van de afgelopen twee seizoenen allemaal slechte spelers waren. Er zijn allang signalen van een neerwaartse spiraal. Dat kun je niet verdoezelen door goed nieuws proberen te brengen dat er niet is. De mooie verhaaltjes moeten stoppen. De waarheid moet gezegd worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content