Vanhaezebrouck: ‘Niet bedoeling dat trainer soloslim gaat spelen’

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Play-off 1 zal KV Kortrijk dit seizoen niet spelen, maar het kan wel voor de tweede opeenvolgende keer de bekerfinale bereiken en voor het eerst in zijn geschiedenis Europees voetbal afdwingen.

Play-off 1 zal KV Kortrijk dit seizoen niet spelen, maar het kan wel voor de tweede opeenvolgende keer de bekerfinale bereiken en voor het eerst in zijn geschiedenis Europees voetbal afdwingen.

Zondag speelt Hein Vanhaezebrouck met zijn ploeg de heenwedstrijd van de halve finale tegen Cercle Brugge. De KVK-trainer onderschat de Bruggelingen niet:

“Het is toch een ploeg met kwaliteiten die in elke wedstrijd, tegen wie dan ook, echt meedoet, maar het blijft tegenzitten en dan is het heel moeilijk om daaruit te geraken. Dat bewijst dat het op een club of zes na iedereen kan overkomen.”

“In een competitie met zestien zitten nog weinig kleintjes en bovendien is de nieuwe formule met play-off 3 een strop rond de nek. Dat zich zo nog geen enkele eersteklasser kon redden, komt omdat eerst vijf matchen spelen in play-off 3 en daarna nog zes in een eindronde met drie tweedeklassers mentaal bijna niet te doen is.”

Het zal voor Kortrijk dan wel thuis moeten gebeuren, want op verplaatsing scoorden ze dit seizoen nog maar zeven keer. Het laatste uitdoelpunt dateert al van 20 oktober in Gent. “Scoren doen we sowieso moeilijk, omdat we niet over echte killers beschikken”, weet Vanhaezebrouck. “Gelukkig geven we meestal niet te veel weg achterin. Dat is onze sterkte en dat zal ook de basis zijn waarop we proberen de finale te halen.”

Klaarheid scheppen

Het contract van Vanhaezebrouck loopt eind dit seizoen af, sinds 1 januari mogen andere clubs hem officieel benaderen. Het is onwaarschijnlijk dat hij, vorig seizoen uitgeroepen tot Trainer van het Jaar, nog van niemand een aanbieding gekregen zou hebben.

“Het lijkt mij voor mij niet aangewezen om daarover te communiceren,” gaat Vanhaezebrouck in Sport/Voetbalmagazine het thema enigszins uit de weg, “want ik werk nog altijd bij Kortrijk en moet mij focussen op de job waarmee ik nu bezig ben en er voor de directie en de supporters hier het maximum proberen uit te halen. Dan lijkt het mij niet evident dat de trainer soloslim gaat spelen en zijn eigen verhaal openlijk in de pers gaat uitsmeren. Ik probeer al die zaken dan ook zo ver mogelijk uit de media weg te houden.”

“Mijn ervaring daarmee is: besteed er niet te veel aandacht aan, laat het rusten, want hoe meer erover gesproken wordt, hoe ongemakkelijker mensen zich daarbij voelen. Anderzijds is het ook wel belangrijk dat je voor de groep, voor de spelers, klaarheid schept. Het grote voorbeeld is Bayern München, dat zegt: we werken dit seizoen af met Jupp Heynckes, die het fantastisch doet, maar volgend seizoen gaan we voor een nieuwe coach. Dat is duidelijkheid scheppen voor iedereen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content