Van der Elst is lyrisch over Hans Vanaken

© BELGA

Lokeren versterkte zich voor volgend seizoen al met Hans Vanaken (20), volgens zijn ex-coach Franky Van der Elst de geknipte opvolger voor Ivan Leko.

Na Thomas Azevedo (OHL) en Alessandro Cerigioni (sinds januari ook al bij OHL) is Hans Vanaken (20) het volgende product uit de jeugdwerking van Lommel United dat de overstap maakt naar eerste klasse. “Peter Maes kent hem natuurlijk perfect”, weet Franky Van der Elst, die de jongste zoon van ex-verdediger Vital Vanaken liet debuteren in het seizoen 2010/11 tegen Standaard Wetteren. “Ik ben blij dat Hans die stap straks mag zetten, maar we moeten hem toch wat tijd gunnen. Momenteel is hij bij Lommel United het gevaar van dat team, in zoverre dat Hans vaak te maken krijgt met individuele mandekking.”

De voormalige Rode Duivel spreekt lyrisch over de absolute smaakmaker, dit seizoen al goed voor 11 doelpunten in 29 duels. “Je moet maar eens de competitiewedstrijd tegen Westerlo opzoeken op internet”, weet Van der Elst. “Hoe hij daar het derde doelpunt maakt en met een hakje zich voorbij de verdedigers werkt, dat is fantastisch. Eerder pakte hij met een gelijkaardige actie uit tegen Tubeke.”

“Het is de bevestiging van de functioneel perfecte techniek en de uitstekende tweevoetigheid die hij tijdens zijn opleiding meekreeg bij PSV. Als je een bal inspeelt op hem, heeft hij nauwelijks een correctie nodig. Hans heeft een heel specifieke manier van voetballen: hij is groot (1,91m, nvdr) en loopt echt mooi rechtop, oogt niet snel en is zeker geen sprinterstype, maar heeft wel vista en scorend vermogen. De rol van Ivan Leko kan Hans op termijn invullen. Hij is perfect rechtsvoetig en legt de ballen goed met veel gevoel en precisie. Daar waar Milos Maric zeventien keer aan de bal komt, heeft Hans vaak slechts een of twee toetsen nodig om iemand in de ruimte te sturen. Hij fungeert het best als foerier in steun van een diepe spits. Alleen zal hij in eerste klasse nog wat meer body en inhoud moeten krijgen, want fysiek en qua beweeglijkheid mogen er geen problemen zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content