UEFA start disciplinaire procedure tegen Servië en Albanië

© Belga Image

De Europese Voetbalbond UEFA is een disciplinaire procedure opgestart tegen de voetbalbonden van Servië en Albanië naar aanleiding van de gebeurtenissen in de EK-kwalificatiematch tussen beide landen. Die wedstrijd werd stopgezet na een politiek incident.

Op de UEFA-hoofdzetel in het Zwitserse Nyon wordt er momenteel zoveel mogelijk informatie over de wedstrijd verzameld uit het scheidsrechtersrapport en de bevindingen van de UEFA-waarnemer die in Belgrado was. De bonden van beide landen hebben nog tot en met volgende week woensdag de tijd om met tekst en uitleg te komen geven. Dat bevestigde een woordvoerder van de UEFA woensdag aan het Duitse persagentschap DPA.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter veroordeelde eerder op de dag de incidenten. Hij sprak van een ‘politiek incident’. ‘Voetbal zou nooit mogen worden gebruikt voor politieke boodschappen. Ik veroordeel ten strengste wat gisterenavond in Belgrado is gebeurd’, twitterde de Zwitser.

Drone

Het EK-kwalificatieduel tussen Servië en Albanië werd dinsdagavond in minuut 41 van de eerste helft stopgezet nadat een drone het stadion van Partizan in Belgrado was binnengevlogen met een omstreden Albanese vlag eraan. Het leidde tot schermutselingen tussen spelers en, even later, ook supporters.

Volgens Servische media was de drone een idee van Olsi Rama, broer van de Albanese premier Edi Rama. Die ontkent echter.

Gevoelig

Albanese supporters waren niet welkom bij de wedstrijd. Dat ligt politiek te gevoelig wegens de situatie in Kosovo, door de Albanese meerderheid van de bevolking in 2008 eenzijdig uitgeroepen tot onafhankelijke republiek, die inmiddels door veel landen is erkend. Servië beschouwt deze Balkanstaat nog altijd als een autonome provincie. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content