Topclubs in de rij voor Dani Olmo

© belgaimage
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De man van de match van de finale op het EK U21, waarin Spanje Duitsland versloeg met 2-1, wordt gegeerd door heel wat topclubs.

De verhalen van talentvolle spelers die La Masía verlaten om elders hun geluk te gaan beproeven, zijn legio. Ook Dani Olmo (21) heeft zo’n verhaal. Na zes seizoenen in het meest vermaarde opleidingscentrum ter wereld vertrok hij. Vooral omdat hij er geen vertrouwen voelde. De verantwoordelijken voor de opleiding hadden het destijds meer gezien in de Zuid-Koreaan Lee Seung-woo, ondertussen ook al verkast naar Hellas Verona.

Het Kroatische plan

Nadat Barça ook nog eens Olmo’s makelaar aan het lijntje hield, besloot de jongeling in 2014 – zestien jaar was hij toen – te vertrekken. Hij liet drie aanbiedingen uit de Premier League links liggen en koos verrassend genoeg voor… Dinamo Zagreb.

‘Bij Dinamo kreeg hij een plan voorgeschoteld’, vertelt vader Miquel Olmo in de Spaanse pers. De bedoeling was dat hij in het eerste jaar één keer per week mee trainde met de eerste ploeg en dat hij het seizoen erop de sprong naar de A-kern maakte. Vanaf januari 2015 kreeg hij zo zijn eerste speelminuten in de Kroatische eerste klasse.

Winger of 10?

In het begin was er wat twijfel over zijn beste positie: op de vleugel of als nummer 10. Mirko Barisic, de voorzitter van de club, hakte de knoop door: ‘Dani is op zijn leeftijd beter dan Zvonimir Boban en Robert Prosinecki. ‘

Sindsdien is hij aan een onstuitbare opmars begonnen. Zo werd hij afgelopen maand nog verkozen tot beste jonge speler én beste speler van de Kroatische eerste klasse. Zijn prestaties op het EK U21, waar hij drie keer scoorde, hebben hem uiteraard nog méér in het uitstalraam geplaatst.

Keuzes in overvloed

Hij heeft alle jeugdcategorieën van de Spaanse nationale ploeg doorlopen. Toen hij eens één keer niet geselecteerd werd voor de U19, was de Kroatische voetbalbond er als de kippen bij om de speler te overtuigen om voor Kroatië uit te komen. Maar Olmo weigerde.

Nu schermt de aanvallende middenvelder met interesse uit de vijf grote Europese competities. Miquel Olmo daarover: ‘Het zal niet het geld zijn dat ons over de streep trekt. Dani wil speelminuten en een sportief project.’ Het lijkt vooral een strijd te gaan worden tussen de CL-kemphanen en Premier League-concurrenten Tottenham en Liverpool.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content