Tijdsdruk noopt Brussel tot beslissing over nieuw stadion

© BELGA

Deze maand nog beslist de stad Brussel wie haar voorkeur geniet voor de bouw van het nieuwe voetbalstadion op Parking C van de Heizel. Drie consortia dingen naar het contract: BAM/Ghelamco, Besix en Denys.

Mogelijk valt de beslissing deze week al. Een maand later dan oorspronkelijk was voorzien, waardoor het strakke tijdschema nog meer dan al het geval was onder druk staat. In 2016 moet met de bouw kunnen worden gestart om tegen het seizoen 2018/19 klaar te zijn. Dat is wat de UEFA eist opdat Brussel met het nieuwe stadion speelstad kan zijn voor het EK 2020.

Drie consortia dingen naar het contract: BAM/Ghelamco, Besix en Denys. Voor Besix lijken de kaarten het minst gunstig te liggen ondanks dat zijn CEO Johan Beerlandt aandeelhouder is van RSC Anderlecht, dat de voornaamste bespeler wordt van het stadion. Ghelamco en Denys zouden nek aan nek gaan, met afhankelijk van de bron de een of de ander licht in poleposition. Denys zou zich onderscheiden doordat het een energiebesparend ‘passief stadion’ wil bouwen, naar verluidt een primeur voor Europa. Het heeft met Macquarie ook als enige een grote buitenlandse (Australische) bank achter zich. Besix noch Ghelamco lijkt hetzelfde financiële vertrouwen te geven ondanks het feit dat hun eigen vermogen de kostprijs van het project dekt.

Over Ghelamco bestaat de indruk dat hoofdaandeelhouder Paul Gheysens het Brusselse stadionverhaal vooral als een prestigeproject ziet. Eerder bouwde hij de Ghelamco Arena van AA Gent. Ghelamco voorziet naast het voetbalstadion op Parking C ook een innovatiecentrum voor sportgerelateerde activiteiten als wellness, gezondheidscoaching, in combinatie met een hoogtechnologische dienstverlening. Gheysens toonde zich hierover bijzonder enthousiast in een recent interview met De Tijd. Anderen twijfelen ernstig aan de rendabiliteit van zo’n centrum. Ghelamco heeft in zijn plannen ook ruimte voor een park van 11 hectare. Dat valt dan weer in de smaak bij de buurtbewoners.

Samenwerking

De stad Brussel schakelde voor zijn besluitvorming een jury in (met daarin ook de gemeente Grimbergen en de buurtbewoners), maar beslist autonoom over de toewijzing. Vraag blijft in hoeverre ze kan afwijken van het onlangs door die jury geformuleerde advies pro BAM/Ghelamco. Zo’n afwijking zou de deur openzetten naar een juridische procedureslag die een Brusselse deelname aan de organisatie van het EK 2020 ernstig in gevaar brengt. Bij de virtuele failliete stad Brussel zou men nog naar eensgezindheid zoeken ondanks een voorkeur voor Macquarie en dus Denys.

Een onverwachte oplossing echter zou kunnen zijn dat de stad twee bouwers aanstelt en hen verplicht om samen te werken. Parc des Expositions/Tentoonstellingspark, de vzw die de Heizelpaleizen uitbaat, zou dat balonnetje al ettelijke keren hebben opgelaten, met als bijkomend argument dat het ook prijsdrukkend zou zijn. Aangezien zowel Ghelamco als Denys geen groot architect aan zich heeft gebonden, is zo’n scenario niet uitgesloten. De een zou dan het stadion kunnen bouwen, de ander zich bezighouden met de landschapsinvulling. Mogelijk deze week al volgt er uitsluitsel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content