Standard wint verhitte Clasico tegen Anderlecht met 2-0

© Belga

In een bijzonder verhitte Clasico zorgde de uitsluiting van Steven Defour in de tweede helft voor het keerpunt.

Standard Luik heeft de topper van de 23e speeldag in de Jupiler Pro League in eigen huis met 2-0 (rust: 0-0) gewonnen van landskampioen RSC Anderlecht. De afscheidnemende Laurent Ciman (64.) opende de score, in de slotfase duwde Igor De Camargo (88.) de bezoekers uit de hoofdstad helemaal kopje-onder.

Vooraf was er door de transfer van Alexander Scholz en de terugkeer van Steven Defour naar Sclessin heel wat te doen rond deze Clasico. In de aanloop naar de wedstrijd werd de sfeer nog wat opgehitst door anti-Defour spandoeken op de autosnelwegen richting Luik en een reusachtige spandoek in de Luikse spionkop met daarop de afbeelding van een onthoofde Defour en het opschrift ‘Red or dead’. Anderlecht-doelman Silvio Proto kreeg bovendien al tijdens de opwarming vuurwerk en een aansteker naar het hoofd geslingerd.

Over de eerste helft viel er voor het overige weinig te zeggen, op enkele halve kansen langs beide kanten na. De topper zat muurvast, maar daar kwam na de pauze verandering in door een vreemde beslissing van Alexandre Boucaut. De scheidsrechter besloot Defour met een discutabele tweede gele kaart naar de tribunes te sturen. Standard-verdediger Milec lag geblesseerd op het veld en dus kegelde de Anderlecht-middenvelder de bal buiten de lijnen. Boucaut oordeelde dat Defour het leer te hard in de tribunes had getrapt en duwde de Rode Duivel zijn tweede gele karton onder de neus.

Woedende fans

Voor de pauze had Defour al geel gekregen voor het wegtrappen van de bal na een fluitsignaal. In het tumult dat volgde op de uitsluiting kreeg ook bankzitter Anthony Vanden Borre nog geel. Het spel zat helemaal op de wagen en de Paars-witte fans bekoelden hun woede door zitjes los te rukken en ze naar beneden te gooien. Een wedstrijdonderbreking hing in de Luikse lucht, uiteindelijk was het Proto die de Brusselse aanhang achter zijn doel tot bedaren kreeg.

Anderlecht moest nog meer dan een halfuur met tien verder en betaalde dat tien minuten later al cash: Trebel lepelde de bal tot bij Ciman en die liet met een strakke knal Proto kansloos: 1-0. Hasi bracht met aanwinst Marko Marin en youngster Leya Iseka nog aanvallende versterking in de ploeg, maar het waren de Rouches die in het slot via De Camargo nog de weg naar de netten vonden (2-0).

In de stand blijft Anderlecht met 43 punten tweede, op twee punten van leider Club Brugge. Standard duikt opnieuw de top zes binnen. De Rouches landen met 37 punten op de gedeelde vierde plaats. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content