Sjamanen en slangen: hoe Peru alles in de strijd gooit voor een WK-ticket

© Belga
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Peru gooit alles in de strijd om Nieuw-Zeeland te destabiliseren. Vannacht strijden deze twee landen voor het laatste WK-ticket.

De laatste keer dat Peru op een WK te zien was, dateert al van een tijdje terug. Meer bepaald van 1982 en het WK in Spanje. In de jaren zeventig was het land van Cubillas en Oblitas nog vaste klant op het WK, met als dieptepunt de omstreden 6-0 in ’78 tegen gastland Argentinië, maar na de professionalisering en mondialisering van de sport sloeg het land de bal mis. Geen geld, weinig structuur, nu en dan een groot talent, maar geen gouden generaties meer.

Om maar te zeggen dat de honger er groot is, nu het land voor de laatste horde staat: in twee wedstrijden voorbij Nieuw-Zeeland raken. In Wellington werd het al 0-0, vannacht om kwart over drie Belgische tijd is de return.

Administratieve fout

Dat Peru er staat, is al een half mirakel en te danken aan… een administratieve fout van Bolivië. Dat stelde in de duels tegen Chili (0-0) en Peru (2-0) Nelson Cabrera op. Paraguayaan van geboorte, ook uitgekomen in een vriendschappelijke interland met zijn land, maar daarna genaturaliseerd tot Boliviaan en ook daar tot in de nationale ploeg. Er kwam een klacht, FIFA vond de speler niet speelgerechtigd en Bolivia verloor vier punten. De 2-0 zege tegen Peru werd omgezet in 0-3 verlies, zodat de ploeg van Jefferson Farfan naar de barragewedstrijd mocht. Ten koste van… Paraguay.

FIFA had nog meer werk met Peru, want spits én aanvoerder Paulo Guerrero werd deze maand – voorlopig – geschorst na een positieve dopingplas. Toen Peru begin oktober Argentinië partij gaf, voelde Guerrero (nu bij Flamengo, maar een verleden bij Bayern en HSV) zich wat grieperig. Iemand uit de medische staf gaf hem wat thee, met blijkbaar een verboden substantie. Althans, dat is de versie van Peru.

Guerrero kreeg een voorlopige schorsing van 30 dagen tot eind november, tot het B-staal is geanalyseerd. Dan kan er een definitieve straf komen. Zijn pech: de twee duels tegen Nieuw-Zeeland vielen krak in die periode van dertig dagen.

Sjamanen

De voorbije uren deden de Peruvianen er alles aan om de voetbalgoden gunstig te stemmen. De All Whites – zo noemen de Nieuw-Zeelanders hun voetbalploeg – kregen op weg naar Lima in het vliegtuig te horen dat ze daar niet konden landen. Gevolg: na een tussenlanding in Buenos Aires volgde nog een tweede in Chili, om bij te tanken. Pas na middernacht kwamen ze aan in hun hotel. Toen ze gisteren wilden trainen in het stadion bleken… de stadionsleutels zoek. Een half uur lang vond niemand ze… Vervolgens raakte hun bus niet door de poort, zodat de spelers nog een eindje mochten stappen.

En ondertussen noteerden de bezoekende verslaggevers gretig hoe ook sjamanen het resultaat poogden te beïnvloeden: eentje liet een slang kronkelen boven een ploegfoto van Nieuw-Zeeland, terwijl een ander een vloeistof voor de ingang van het stadion verspreidde.

Of het allemaal iets uithaalde, leest of hoort u morgenochtend bij het ontbijt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content