Sepp Blatter wil in 2015 aftreden

© BELGA

Dat deelde de FIFA-voorzitter mee in een interview met de ESM-bladen, waar ook Sport/Voetbalmagazine deel van uitmaakt.

Of hijzelf voor Qatar gestemd heeft bij de toekenning van het WK 2022, dat wilde FIFA-voorzitter Sepp Blatter niet zeggen tijdens een exclusief interview voor de ESM-bladen. “Ik zeg niet voor wie ik gestemd heb, de stemming was geheim.”

Moet het WK in Qatar in de winter of in de zomer doorgaan? “Normaal gaat een WK in juni of juli door. Als Qatar dat anders wil, moeten ze met de FIFA overleggen, liefst voor 2016, want dan wordt de internationale voetbalkalender tot en met 2022 opgemaakt.”

Voor het plan van Michel Platini om het EK 2020 in dertien verschillende steden te organiseren, is Blatter niet enthousiast. “Een eindtoernooi moet in één land afgewerkt worden. In dertien landen is het geen EK meer, maar iets nieuws waar nog een naam moet voor gevonden worden. Zo’n organisatie mist hart en ziel. Bij de toekenning van het WK 2010 wilde kolonel Khadaffi dat er in de 53 Afrikaanse landen zou gespeeld worden, met de finale in Zuid-Afrika. Ik heb hem gezegd dat dat niet kon. Ik heb Platini dus gezegd dat zijn idee niet nieuw was.”

Of Platini de man is die hem zal opvolgen als FIFA-voorzitter? “Als hij dat wil. Ik weet niet of hij dat wil.” Of gaat hij zich zelf nog kandidaat stellen voor een nieuwe ambtstermijn? “Eerst gaan we de hervormingen doorvoeren via het congres op Mauritius in mei. De toekenning van een WK gebeurt straks niet langer door het uitvoerend comité, maar op een FIFA-congres.”

“De verkiezing van de FIFA-voorzitter zal ook anders verlopen. Een bond die een kandidaat naar voor schuift, zal vijf tot tien stemmen nodig hebben uit minstens twee continenten alvorens de kandidatuur geldig is. Een leeftijdsgrens vind ik minder noodzakelijk, wel een voorafgaand onderzoek naar de integriteit van elke kandidaat, zoals dat ook gebeurt in grote bedrijven. Na het WK 2014 in Brazilië zien we wel. Als de FIFA-piramide dan nog overeind staat, draag ik vanaf 2015 graag de fakkel over.” (JJB/RF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content