Rozehnal: ‘Divock speelde zeker niet altijd goed, maar dat deed de ploeg ook niet’

© AFP

Divock Origi kende een moeilijk jaar bij OSC Lille en vertrekt nu naar Liverpool. David Rozehnal (ex-Club Brugge), ploegmaat bij Lille en man met ervaring in de Premier League, ziet die overstap wel goed komen.

Divock Origi (19) was vorige zomer de revelatie op het WK, werd voor 13 miljoen euro verkocht aan Liverpool, maar kende in dat extra jaar bij Lille (uitleenbeurt) weinig succes. Door L’Equipe werd hij zelfs in het flopelftal van het seizoen gezet.

“De situatie was voor iederéén moeilijk”, zegt David Rozehnal (34), centrale verdediger van LOSC die ook al voor Club Brugge, PSG, Newcastle, Lazio Roma en Hamburg speelde. “Divock speelde zeker niet altijd goed, maar dat deed de ploeg ook niet. Niemand speelde even goed als het seizoen ervoor. Defensief waren we goed, als team, maar we scoorden niet.”

“Salomon Kalou werd verkocht aan Hertha BSC, daardoor was er minder concurrentie voorin en is Divock meer beginnen spelen. Maar Kalou scoorde veel en nu keek iedereen daarvoor naar Divock, zeker na het WK, maar dat lukte niet zo best. En goals zijn belangrijk voor hem, voor zijn vertrouwen en voor zijn spirit. Zonder goals begint een spits snel te denken: waarom scoor ik niet, wat is de reden dat ik niet hetzelfde niveau haal als voorheen?”

“Divock kan zeker diep in de spits spelen. Maar ik vind dat hij ook nuttig kan zijn op de flank, van waar hij zijn tegenstander kan uitdagen. Daar beslist de trainer over en zijn keuze moet hij aanvaarden, dat zal in de toekomst niet anders zijn. In Engeland zullen ze hem ook wel eens op links en op rechts zetten. Dan zal hij ervoor moeten knokken en niet te veel moeten denken: is dat goed voor mij of niet?”

Zoals Eden Hazard

“In zijn hoofd kan ik niet kijken, maar we spraken wel al enkele keren over de Premier League”, gaat de ex-verdediger van Club Brugge verder. “Ik zegde hem dat hij zijn hoofd vrij moet maken en dat hij bij Liverpool vanaf nul moet starten. Dat hij daar al goed voorbereid aan de start van het seizoen moet komen, hard moet werken, ook voor het team, en dat moet blijven doen. Want wie daar niet presteert, vliegt op de bank. Wie je ook bent.”

“Ik ben er zeker van dat hij dan zijn kwaliteiten zal kunnen tonen en zo een grote speler kan worden. Op training voetbalde ik bijna elke dag tegen hem en hij is heel moeilijk te bespelen. Hij is snel, sterk, technisch echt goed én hij gaat de strijd aan. Ik sluit niets uit. Zie wat er met Eden Hazard is gebeurd eens hij voor het team is beginnen werken. Hij is bij Lille wel pas vertrokken nadat hij in Frankrijk enkele jaren op een heel hoog niveau presteerde. Dan is het makkelijker om die stap naar de Premier League te zetten. Of het voor Divock te snel gaat, moeten we afwachten. Het is aan de mensen rond hem, zijn familie en zijn manager, om hem te helpen.”

(Lees de hele reportage over het moeilijke jaar van Divock Origi in Sport/Voetbalmagazine van 17 juni)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content