
Royal Excell Mouscron verdacht van witwassen: wat weten we al?
Vorige woensdag werden de rekeningen bevroren door de Belgische justitie en werden twee voorlopige bewindvoerders aangeduid.
Acrobatentoeren halen ze in Moeskroen uit om door de mazen van het net te glippen. Afgelopen woensdag zag Royal Excel Mouscron zijn rekeningen courant bevroren door de Belgische justitie, die de club tijdelijk onder het bewind plaatste van twee voorlopige bewindvoerders. Het federaal parket verdenkt REM er van in handen te zijn van de Israëlische supermakelaar Pini Zahavi die er van verdacht wordt het meesterbrein te zijn achter een witwasoperatie van zwart geld dat afgeleid wordt naar offshorebedrijven.
In 2015 nam Mister Fix-It, die de veelbesproken transfer van Neymar van Barcelona naar PSG tot stand bracht, de Henegouwse club over, samen met zijn medewerker, Fali Ramadani. Op die manier belandde Royal Excel Mouscron onder Maltese vlag, tot de aankoop vorig jaar door de Thaise zakenman Pairoj Piempongsant, een andere vriend en zakenpartner van Zahavi. Het bestuur van Mouscron, dat aangaf bereid te zijn ‘volop mee te werken met het gerecht’ heeft altijd formeel ontkend dat het toebehoort aan spelersmakelaars.
Nochtans is de mist die rond de club hangt al een aantal keer uit de doeken gedaan, in Sport/Voetbalmagazine en in Le Soir, dat inzage had in de dossiers van Football Leaks.
Cruciaal in dit dossier is de manier waarop de licenties werden bekomen die de club toeliet deel te nemen aan de competitie in 1A. Telkens werd de aan Mouscron toegekende licentie aangevochten, onder meer door KV Mechelen en Westerlo, die allebei naar 1B degradeerden, wat in het geval van een onterecht toegekende licentie aan Mouscron niet had gehoeven.
‘Buitenlandse ondernemingen zouden de controle van Mouscron door een spelersmakelaar, met name P.Z. gecamoufleerd hebben’, meldde het parket in een mededeling in november, waarin ook sprake was van een ‘illegale financiering van miljoenen euro’s’. In januari 2016 werd 90 procent van de clubaandelen gekocht door het Maltese beleggingsfonds Latimer, voor de bescheiden som van (jawel) tien euro. Dat gebeurde precies een maand nadat het reglement spelersmakelaars verbood clubs te bezitten.
Het onderzoek, opgestart in april 2018, gaat dus over mogelijke vervalsingen, gebruik van vals geld en oplichterij. Half november werden zeven huiszoekingen uitgevoerd op Le Canonnier maar ook bij clubbestuurders thuis, maar geen enkele vond plaats bij de Pro League, wiens CEO, Pierre François, op de hoogte zou kunnen geweest zijn van die constructies.
Donderdag reageerde de Pro League met een mededeling dat ze na ‘een buitengewone vergadering van het bestuur aandachtig de evolutie van het dossier zou volgen’, dat men zich ‘burgerlijke partij zal stellen… met als bedoeling een strafdossier op te kunnen stellen’, maar dat ze enkel een beslissing met betrekking tot de toekomst van REM zou nemen ‘op het einde van het seizoen en onafhankelijk van de besluiten die genomen zullen worden door de bevoegde licentiecommissies.’
Tot dan geniet Mouscron van sportieve hoogdagen, met zes zeges op rij en een gelijkspel op Standard (1-1).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier