Ron Jans: ‘Het krediet is misschien niet heel groot’

© BELGA

Sport/Voetbalmagazine schotelde Ron Jans, de nieuwe trainer van Standard, tien vragen voor. Hier alvast een kleine selectie…

S/VM: Wat trok u het meest aan in de uitdaging Standard?

Ron Jans: “John van den Brom kan nationaal hoogstens opnieuw kampioen worden met Anderlecht. Standard hoort qua status bij de eerste drie, alleen is niet nadrukkelijk gezegd dat ik bij de eerste drie moet eindigen. Roland Duchâtelet heeft een plan over waar hij met de club naartoe wil. Dat is niet het plan van de doorsnee rijke geldschieter die op korte termijn resultaat beoogt. Hij wil op termijn wat neerzetten. Dat is niet makkelijk, want mensen willen altijd meteen resultaat. In dat verhaal zou ik graag wat willen neerzetten.”

S/VM: Voor veel mensen in Luik bent u een nobele onbekende: een onbekende naam, de vijftig gepasseerd en nog niet bij een topclub gewerkt.

“De begroting van Heerenveen is net zo groot als die van Standard en er zit evenveel volk op de tribune. Tien jaar subtopniveau in de Eredivisie is geen leeg cv, maar ik moet het hier wel laten zien. Ook Standard moet laten zien dat ze weer naar de top willen, qua kwaliteit in het elftal.

“Ik heb al wel gemerkt dat als je hier als onbekende Hollander binnenkomt er een spanningsveld hangt van: laat het eerst maar even zien. Het krediet is misschien niet heel groot, als de resultaten wat tegen zitten. Dan is het belangrijk hoe een club in mekaar zit, of men mekaar in goeie en slechte tijden steunt.”

S/VM: Als speler was u linksbuiten. Zien we dat terug in uw aanpak als trainer?

“Linksbuitens zijn vaak dromerige, flegmatieke mensen die een beetje apart zijn. Volgens mij ben ik behoorlijk gewoon. Ik houd er niet van dat je de bal opzij of achteruit schuift als je hem ook vooruit kan spelen. Ik ga niet alles over de kop gooien, we gaan goed observeren en inventariseren hoe we het best kunnen spelen. Vorig jaar speelde Standard zijn beste wedstrijden met twee spitsen, maar dan moet je die wél eerst hebben. Ik baal er nu al van dat Cyriac minstens tot de winterstop uit zal zijn.

“Standard krijgt straks een trainer die liever aanvalt dan verdedigt, maar die ook weet dat je pas kan aanvallen als verdedigend alles goed ineen zit.” (GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content