‘Romelu Lukaku heeft op technisch vlak flink wat stappen gemaakt’

© IMAGEGLOBE

Sport/Voetbalmagazine zocht de Britse journalist op die Romelu Lukaku afgelopen zomer omschreef als ‘de slechtste speler van twintig miljoen euro’.

Sport/Voetbalmagazine zocht de Britse journalist op die Romelu Lukaku afgelopen zomer omschreef als ‘de slechtste speler van twintig miljoen euro’.

Hij zei het eind augustus 2012, in zijn talkshow Life is a pitch. Die dag werd Romelu Lukaku door journalist Mike Calvin ‘de slechtste speler van twintig miljoen euro’ genoemd.

Wanneer we Mike Calvin acht maanden en dertien doelpunten van onze landgenoot later opzoeken, toont hij zich een faire verliezer. “Ik moet toegeven dat hij me heeft verrast. En mij niet alleen. Mijn uitspraak heeft u misschien gechoqueerd, maar je moet die ook wel in de juiste context plaatsen.”

“Ik ging toen regelmatig naar de U21 van Chelsea kijken en was bezig aan een boek over Engelse scouts. Wat ik toen zag en hoorde, sprak niet bepaald in het voordeel van Lukaku. Tal van scouts zeiden me dat hij technische bagage miste. In de voorbije maanden hebben we evenwel kunnen zien dat Lukaku het type speler is dat nood heeft aan wedstrijdritme en een plek in de basis om zich te ontwikkelen. Bij Chelsea was hij ook al fysiek indrukwekkend, maar ontbrak het hem aan de passie en de taaiheid die de Premier League vereist.”

Nood aan speelminuten

“Hij heeft zich bij West Bromwich Albion eerst de perfecte invaller getoond. Nadien heeft hij zich verder doorgezet, in die mate zelfs dat hij zijn tegenstanders nu zowel fysiek als mentaal uitput. Daar komt nog eens bij dat hij op technisch vlak flink wat stappen heeft gemaakt.”

“Met WBA heeft hij een rustige club gevonden waar hij zich in tegenstelling tot bij Chelsea in alle rust kan ontwikkelen. Steve Clarke is dan ook nog eens een goede coach die spelers kan helpen in hun ontwikkeling. Lukaku’s prestaties hebben een grote invloed op de fans gehad, maar de vraag is hoe lang hij nog bij WBA zal blijven.”

“Ik denk dat Chelsea hem zal terugroepen want sinds het vertrek van Didier Drogba hebben The Blues geen type spits meer zoals Lukaku. Maar zal Lukaku daar aan spelen toekomen? Hij heeft in ieder gevoel nood aan speelminuten om vooruitgang te blijven boeken.”

Dat klinkt al iets genuanceerder dan acht maanden geleden. “Ik blijf er evenwel van overtuigd dat Chelsea te veel heeft betaald voor Lukaku. Al is het natuurlijk wel zo dat potentieel vandaag de dag het duurste goed in de voetballerij is. De grote clubs leggen met plezier ettelijke miljoenen euro’s op tafel voor drie of vier jonge jongens, in de hoop dat er één sterspeler uit voortkomt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content