Roberto Di Matteo: bijna onklopbaar

© IMAGEGLOBE

Roberto Di Matteo speelt op 19 mei met Chelsea de finale van de UEFA Champions League. Maar wie is nu eigenlijk die kale Italiaanse trainer die The Blues naar de finale loodste?

Op 5 maart nam Roberto Di Matteo het roer over van André Villas-Boas. De Portugese succescoach werd vorige zomer voor een recordbedrag van vijftien miljoen euro binnengehaald om Chelsea opnieuw naar successen te leiden.

De 34-jarige Villas-Boas kon de torenhoge verwachtingen echter niet inlossen. In de competitie groeide de achterstand op de koplopers uit Manchester, City en United, zienderogen. De 1-0-nederlaag op het veld van West Bromwich Albion begin maart werd de Portugees fataal.

Oude garde

Onder assistent Roberto Di Matteo die als interim-coach werd aangesteld, onderging de ploeg een ware gedaanteverandering. De Italiaan greep terug naar het aloude recept met het kwartet Lampard-Terry-Cole-Drogba, en verliet het pad van de verjonging dat door zijn Portugese voorganger bewandeld werd.

Daarnaast kreeg ook de Spaanse topspits Fernando Torres opnieuw zijn kans. El Niño, die in de winter van 2011 voor een recordbedrag van 58 miljoen euro van Liverpool werd overgenomen, kon onder Di Matteo voor het eerst in 26 wedstrijden nog eens scoren.

In poleposition

Roberto Di Matteo werd in 1970 in het Zwitserse Schauffhausen geboren als zoon van Italiaanse ouders. In zijn geboortestad bond hij voor het eerst de voetbalschoenen aan. De Italiaan met roots in de Abruzzen ging pas in 1993 voor het eerst in zijn vaderland spelen. Bij Lazio Roma voetbalde hij drie seizoenen op het middenveld. Later trok Di Matteo nog naar Chelsea, waar hij tot de herfst van zijn carrière (in 2002) actief was.

Ook na zijn voetbalcarrière bleef Di Matteo overzee actief. Hij begon als trainer bij Milton Keynes Dons (Engelse derde klasse), en had later ook nog West Bromwich Albion onder zijn hoede. Daar werd hij in het seizoen 2010-2011 na één overwinning uit tien matchen ontslagen.

Dit seizoen startte Di Matteo als assistent aan de zijde van Villas-Boas, waarna hij halverwege het seizoen diens positie overnam. Na het bereiken van zowel de Champions League- als de FA Cup-finale ligt de Italiaan in poleposition om volgend seizoen de vaste T1 van Chelsea te worden.

Eén keer verloren

Roberto Di Matteo kan opmerkelijke statistieken voorleggen. De Italiaan verloor in vijftien matchen met Chelsea slechts één keer. In de Premier League werd op het veld van Manchester City met het kleinste verschil (2-1) verloren.

Deze cijfers staan in schril contrast met die van zijn voorganger. André Villas-Boas verloor maar liefst tien keer in veertig matchen. Dat de Portugees met Chelsea slechts evenveel matchen kon winnen dan dat hij gelijkspeelde of verloor, verklaart waarom hij nog voor het einde van het seizoen moest opstappen. (DG)

Vergelijking André Villas-Boas vs Roberto Di Matteo

André Villas-Boas

wedstrijden – g/v/d – doelpunten voor/tegen doelpunten

Premier League: 27 – 13/7/7 – 47/32

Champoins League: 7 – 3/2/2 – 14/7

FA Cup: 3 – 2/0/1 – 6/1

League Cup: 3 – 2/1/0 – 2/3

Totaal: 40 – 20/10/10 – 69/43

Percentage g/v/d: 50%/25%/25%

Roberto Di Matteo

wedstrijden – g/v/d – doelpunten voor/tegen doelpunten

Premier League: 7 – 3/1/3 – 9/6

Champoins League: 5 – 4/0/1 – 10/4

FA Cup: 3 – 3/0/0 – 5/1

League Cup: – – – – – –

Totaal: 15 – 10/1/4 – 24/11

Percentage g/v/d: 66,6%/6,6%/26,6%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content