Red Flames: Portugal vormt eerste horde in play-offs op weg naar allereerste WK

© belga

De Red Flames spelen donderdag in en tegen Portugal hun wedstrijd van de eerste ronde in de play-offs om deelname aan het WK voetbal.

België beëindigde zijn kwalificatiepoule als tweede achter Noorwegen en werd daardoor verwezen naar de play-offs. Met Portugal treffen de Flames donderdagavond (19 uur) in Vizela (Braga) een land dat acht plaatsen lager staat op de FIFA-ranking (27e tegen 19e) maar van onderschatting is geen sprake. Bondscoach Ives Serneels wees er deze week tijdens een persmoment in Tubeke op dat Portugal net als België de laatste jaren ‘grote stappen vooruit heeft gezet’ maar benadrukte tegelijk dat zijn team over de wapens beschikt om de Zuid-Europeanen pijn te doen. Volgens kapitein Tessa Wullaert wordt de confrontatie met Portugal ‘de belangrijkste wedstrijd in onze geschiedenis’. 

Bij winst treffen de Flames op 11 oktober thuis IJsland (FIFA 14). Op het EK deze zomer in Engeland speelden beide teams nog 1-1 gelijk in hun eerste groepswedstrijd. België stootte er door naar de kwartfinales, IJsland werd (net als Portugal) in de poulefase uitgeschakeld.

De drie winnaars van de tweede ronde in de play-offs worden vervolgens gerangschikt volgens hun resultaten in de groepsfase en de play-offs. De eerste twee landen versieren een ticket voor het WK van volgend jaar in Australië en Nieuw-Zeeland (20 juli – 20 augustus). De nummer drie moet in februari een intercontinentaal play-offtoernooi in Nieuw-Zeeland afwerken.

De Belgische voetbalvrouwen namen nog nooit deel aan een wereldkampioenschap. Ze kwamen wel al twee keer in actie op een EK, in 2017 in Nederland en afgelopen zomer in Engeland.

Partner Content