Recordaantal buitenlanders in de Jupiler Pro League

© BELGA

Welke Belgische provincie levert het grootste aantal voetballers in onze competitie? En welke nationaliteiten zijn het sterkst vertegenwoordigd? Sport/Voetbalmagazine trok op onderzoek en pakt uit met enkele opmerkelijke cijfers…

Doet de naam van Mathieu Cornet bij u een belletje rinkelen? Misschien. KV Oostende nam vorige zomer de 25-jarige spits over van Virton, stelde hem één keer een kwartier op tegen Zulte Waregem (op 29 augustus) en verhuurde hem in januari aan Antwerp. Meteen verdween de enige voetballer uit (de provincie) Namen, waar Cornet werd geboren, uit eerste klasse.

Dat blijkt uit onderzoek naar de afkomst (met de geboorteplaats als criterium) van de 164 Belgen die de zestien eersteklassers tot 9 februari, datum waarop dit stuk werd afgesloten, hadden opgesteld. Zestig procent komt uit Vlaanderen, dertig uit Waalse provincies en iets meer dan negen procent komt uit het Brusselse Gewest. Dat is nagenoeg identiek aan de demografische spreiding van de mannelijke bevolking in ons land.

De provincie Luik heeft het hoogste aantal spelers in eerste klasse (25). Dat is wél opmerkelijk, want Luik heeft zelf maar één ploeg in de Jupiler Pro League (de provincie West-Vlaanderen telt er vier) en de provincie staat maar zesde in de ranglijst van de mannelijke bevolking in België. Als die lijst zou gerespecteerd worden, zou de provincie Antwerpen (twee ploegen in eerste klasse) het meeste profvoetballers in eerste klasse moeten hebben. Antwerpen is echter slechts derde, net voor West-Vlaanderen. De grote aanwezigheid van West-Vlaanderen in de Jupiler Pro League (met vier jeugdopleidingen) betekent dus niet dat er meer jongens uit die provincie tot het hoogste niveau doordringen.

Opvallend is verder dat de provincie Henegouwen ondervertegenwoordigd is (twee clubs, derde provincie qua mannelijke bevolking). Waals-Brabant, Luxemburg en Namen hebben weinig vertegenwoordigers in eerste klasse, maar liggen ook qua mannelijke bevolking ver achterop.

Totaal / %

Aantal Belgen in de Jupiler Pro League in actie tot 09/02: 164/100%

Vlaamse provincies: 99/60,36%

Waalse provincies: 50/30,48%

Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 15/9,1%

Opsplitsing per provincie

Luik: 25/15,24%

Oost-Vlaanderen: 24/14,63%

Antwerpen : 22/13,41%

West-Vlaanderen: 21/12,80%

Limburg: 20/12,19%

Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 15/9,14%

Henegouwen: 15/9,14%

Vlaams-Brabant: 12/7,31%

Waals-Brabant: 5/3,04%

Luxemburg: 4/2,43%

Namen: 1/0,60%

Top tien nationaliteiten in de Jupiler Pro League

Sinds de voorbije wintermercato zijn de in totaal 430 profspelers in de A-kernen van de Jupiler Pro League verdeeld over 68 nationaliteiten. De Fransen met groot overwicht (50), gevolgd door de Serviërs (17), Brazilianen (14), Senegalezen (9), Ivorianen (8), Nigerianen (8), Grieken (8), Kameroeners (7), Kroaten (7) en Nederlanders (7).

Geen toevallige volgorde, maar (ongeveer) een beeld van de internationale transfermarkt. Volgens de laatste cijfers van het CIES zijn de landen waarvan de meeste spelers actief zijn in het buitenland Brazilië (1784), Argentinië (929), Frankrijk (758), Servië (607) en Nigeria (596).

Gezien de derde plaats in deze ranking en de nabijheid met België staat Frankrijk dus logischerwijs op kop in ons land, met vooral een grote vertegenwoordiging bij Mouscron-Péruwelz (7), Charleroi en KV Kortrijk (elk 6).

(Jonas Creteur en Peter T’Kint)

Lees de volledige reportage en analyse over België als transitland in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 24 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content