Propere Handen: BAS laat KV Mechelen naar 1A gaan

Het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft in het matchfixingdossier rond KV Mechelen beslist dat geel-rood toch niet in 1B hoeft te blijven.

KV Mechelen mag als kampioen van 1B komend seizoen gewoon naar 1A. Dat heeft het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) laten weten. De beslissing past in het matchfixingluik van het Propere Handendossier, over de vermeende competitievervalsing bij de wedstrijd KV Mechelen-Waasland-Beveren van 11 maart 2018.

Vorige maand besliste de Geschillencommissie Hoger Beroep (GHB) van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) in eerste aanleg nog dat Malinois in dit dossier aansprakelijk was voor matchfixing en om die reden in 1B moest blijven.

Sportieve ommekeer

Over de grond van de zaak heeft het BAS zich nog niet uitgesproken. De drie behandelende arbiters – Marinus Vromans, Marc Boes en Jacques Richelle – hebben dus nog niet bepaald of zij geel-rood als club aansprakelijk achten voor wedstrijdvervalsing. Maar in een gedeeltelijke eindbeslissing hebben ze dus wel al de sportieve sanctie van de GHB ongedaan gemaakt. Zoals Sport/Voetbalmagazine vorige week al schreef, betoogde Malinois vurig dat het bondsreglement niet toelaat om in dit dossier nu nog een degradatie als straf op te leggen. Het BAS volgt geel-rood op dat vlak.

Voor Waasland-Beveren geldt hetzelfde als voor KV Mechelen. Ook bij die club heeft het BAS nog geen eindbeslissing genomen over eventuele aansprakelijkheid voor matchfixing, maar de club mag sowieso in 1A blijven. Waasland-Beveren werd door de GHB volledig vrijgesproken.

Andere vorderingen afgewezen

Het BAS heeft ook nog bepaald dat alle vorderingen van Beerschot, Lokeren en AFC Tubize afgewezen worden. Die drie clubs probeerden op sportief vlak munt te slaan uit een eventuele veroordeling van KV Mechelen en/of Waasland-Beveren, maar ze mogen nu niet meer tussenkomen in het eventuele verdere verloop van deze zaak bij het BAS.

Het BAS heeft dus eerst de dringende beslissingen genomen met het oog op de start van het seizoen 2019-2020 en kan later nog terugkomen op de andere aspecten van de zaak, zoals de vraag of er al een oordeel ten gronde kan komen zolang er geen toegang is tot het strafdossier.

Geen beroep mogelijk

Door deze beslissing van het BAS degradeert Lokeren naar 1B, blijft Beerschot in 1B en moet AFC Tubize naar de hoogste amateurklasse.

Tegen deze beslissing is geen beroep meer mogelijk. Wel bestaat de kans dat betrokken partijen nog naar de burgerlijke rechtbank stappen, maar die zal dan de zaak sowieso niet ten gronde (opnieuw) beoordelen; dan kan het enkel nog gaan over procedureaspecten.

Lokeren maakte ondertussen wel bekend dat het een claim indient tegen de voetbalbond en een miljoenenvergoeding eist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content