Preview Engelse ligabeker Chelsea – Tottenham

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Zondag delen de Engelsen hun eerste prijs van het seizoen uit. Op Wembley staan Tottenham en Chelsea tegenover mekaar in de finale van de Capitol One Cup, de ligabeker.

De winnaar van de Capital One Cup krijgt een ticket voor de Europa League. Voor Chelsea overbodig, voor Tottenham, dat Europees dezer dagen Fiorentina partij geeft, welkom, gezien de plaats in de subtop. In die subtop duimen anderen – Liverpool, Everton, Southampton – zondag ongetwijfeld voor de ploeg van Eden Hazard en Thibaut Courtois. Als Chelsea straks de trofee wint, gaat het Europees ticket naar de ploeg die via de competitie net buiten de Europese prijzen valt. Niet naar de verliezende finalist, dat mag niet meer van de UEFA. Een paar jaar terug gingen er stemmen op om geen Europese kwalificatie aan deze beker te koppelen, maar uiteindelijk werd dat wel behouden, om de inzet aantrekkelijk te maken. Financieel staat de Capitol One Cup immers een pak lager genoteerd dan zijn tegenhanger, de FA Cup. Zondag krijgt de winnaar 135.000 euro, in mei is bekerwinst goed voor 2,7 miljoen euro.

Makkelijk programma

Met Nottingham Forest, Brighton en Newcastle, telkens thuis, en een dubbel duel tegen Sheffield United in de halve finales, had Tottenham een relatief makkelijk parcours op weg naar Wembley, waar beide ploegen straks 30.000 fans hebben. Dat geldt ook voor Chelsea, dat tegen Bolton (thuis), Shrewsbury (uit) en Derby (uit) uitkwam, voor in een dubbele confrontatie de maat te nemen van Liverpool. Opvallend: voor alle thuiswedstrijden – ook in de FA Cup, kwamen er meer dan 40.000 (!) supporters naar Stamford Bridge. In tegenstelling tot België is een beker hier geen slappe koude hap voor de fans.

Spektakel

Chelsea-Tottenham als bekerfinale is een herhaling van de finale van 2008. Toen won de ploeg van Jan Vertonghen, meteen hun laatste trofee tot dusver. In die periode speelde Chelsea drie keer op vier de finale. Daarna bereikte het nooit meer die eindstrijd, tot dit jaar. Tottenham wél, in 2009 stond het opnieuw in de finale. Die verloor het met de strafschoppen van Manchester United.

In de competitie speelden de twee clubs, die elk vier keer de League Cup wonnen, dit seizoen al twee keer tegen mekaar. Twee spektakelrijke matchen. Op Stamford Bridge werd het 3-0 voor de thuisploeg, en op 1 januari eindigde het duel op White Hart Lane op 5-3. Zowel Nacer Chadli als Eden Hazard scoorde in die match waarin Harry Kane de uitblinker was. Het was voor Chelsea pas de tweede nederlaag van het seizoen. Eind januari zou er nog een derde volgen, de uitschakeling in de FA Cup door Bradford City.

De Belgen

De ligabeker is traditioneel een cup waarin de toppers hun sterren wat rust gunnen. Tenminste: dat geldt voor de eerste paar ronden. Nadien is het de clubs ernst. Zo liet José Mourinho Eden Hazard in de eerste twee duels nog invallen, maar vanaf de kwartfinales stond hij in de basis. Thibaut Courtois mocht de eerste drie wedstrijden toekijken, maar toen het tegen Liverpool ging, kwam hij onder de lat. Bij Tottenham niks van dat. Altijd de sterkst mogelijke ploeg, met Jan Vertonghen, in de return van de halve finales aanvoerder, in elke wedstrijd in de basis. Moussa Dembélé en Nacer Chadli startten elk twee keer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content