Portugal is het zwarte beest van Nederland

© Reuters

In de voorbije twintig jaar wisten de Nederlanders geen enkele keer te winnen van de Portugezen. De laatste zege van Oranje tegen Portugal dateert van 1991, het won toen met 1-0 dankzij een goal van Richard Witschge.

De zenuwen staan strak gespannen bij Oranje, enkel een zege met twee goals verschil tegen Portugal kan hen nog in het toernooi houden. En laat nu net Portugal het zwarte beest zijn van Nederland. In de voorbije twintig jaar wisten de Nederlanders geen enkele keer te winnen van de Portugezen. De laatste zege van Oranje tegen Portugal dateert van 1991, het won toen met 1-0 dankzij een goal van Richard Witschge. Zo lang geleden is het dus al…

Bovendien kunnen ook Cristiano Ronaldo en maats ook maar beter winnen willen ze zich kwalificeren voor de kwartfinales. Zij hebben echter nog een noodplan achter de hand: zelfs als ze verliezen en Denemarken verliest ook van Duitsland, zijn ze geplaatst.

Bij Portugal, waar het de voorbije wedstrijden vooral tactisch goed ineen zat, zijn de ogen andermaal gericht op Ronaldo. De ster van Real Madrid liet tegen Denemarken enkele open doelkansen liggen. De druk die hij zichzelf oplegt, werd als verklaring gegeven. Want ondanks zijn imago van ‘glamourboy’ staat Ronaldo toch ook te boek als een professional en winnaar. Staat vanavond tegen Nederland de ‘Koninklijke’ Ronaldo op?

Langs Nederlandse kant is het vooral uitkijken naar de opstelling waarmee bondscoach Bert van Marwijk zal uitpakken. Want tactisch zat het bij de Nederlanders tijdens de eerste twee EK-wedstrijden niét goed. Linies speelden te ver uit elkaar. Zelfs patron Wesley Sneijder schrok ervan toen hij de wedstrijd tegen Duitsland herbekeek op dvd, zo verklapte hij. “Het probleem was heel duidelijk: de ene helft van het team wilde naar voren, de andere helft naar achteren. Het middenveld lag na de eerste twintig minuten helemaal open. De afstanden waren veel te groot”, verklaarde Sneijder tegenover de pers. Daarmee legde Sneijder – de enige speler echt op niveau bij Oranje – een pijnpunt bloot: de eendracht is een beetje weg bij Nederland. En de wil om voor elkaar te werken.

Van Marwijk gaf van zijn kant al aan dat er wissels mogen verwacht worden. In een interview met de NOS kon Klaas-Jan Huntelaar alvast moeilijk verstoppen dat hij weet dat hij tegen Portugal start. Wellicht met Van Persie op links als vervanger van Ibrahim Afellay. Rest enkel nog de vraag of ook ‘stofzuiger’ Mark van Bommel moet wijken voor ‘voetballer’ Rafael Van der Vaart. Want aanvallen moeten de Nederlanders sowieso.

Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content