Polen houdt Rusland in toom (1-1)

© Reuters

De Russische bondscoach Dick Advocaat hoopte zich met Rusland al te verzekeren van een plek in de kwartfinales van het Europees kampioenschap, maar dat lukte niet. Polen hield de halve finalist van het vorige EK op een gelijkspel: 1-1.

In het historisch beladen duel hebben Polen en Rusland op het EK voetbal 1-1 gelijkgespeeld op de tweede speeldag in groep A. In de eerste helft kwamen de Russen op voorsprong via Dzagoev, na de pauze maakte Blaszczykowski gelijk. Rusland miste zo de kans om nu al een ticket voor de kwartfinales af te dwingen.

Polen begon het sterkst aan de partij en had enkele goede kansen om de score te openen. Een knappe aanval over veel stations werd door Polanski wel in doel getrapt, maar ook terecht afgekeurd wegens buitenspel.

In de 37e minuut was het wel raak, maar dan aan de overzijde. Na een fout van Anderlecht-verdediger Marcin Wasilewski schilderde Arshavin een vrije trap perfect op het hoofd van Dzagoev, die het leer mooi in doel kopte. Voor de aanvallende middenvelder van CSKA Moskou was het al zijn derde treffer op dit EK.

Mooie gelijkmaker van Poolse kapitein BlaszcykowskiPolen, gesteund door de fanatieke thuisaanhang, kwam in de 57e minuut op gelijke hoogte via kapitein Blaszczykowski. De Borussia Dortmund-middenvelder zorgde met zijn knal in de linkerbovenhoek voor een van de mooiste treffers tot nu toe op dit EK.

.

Blaszcykowski: ‘Ik wil dit team naar de kwartfinales leiden’

“We hebben er alles voor gedaan, en alles lukte voor 90 procent. Het ontbreekt ons alleen aan een positief resultaat, een zege. Ik kijk dan ook uit naar onze volgende wedstrijd tegen Tsjechië. We hebben drie dagen de tijd om ons opnieuw klaar te stomen en het publiek te laten zien wat we kunnen”, aldus de Poolse kapitein Jakub Blaszcykowski na afloop van de wedstrijd.

“Onze reactie na de pauze en onze gelijkmaker zijn tekenend voor de goede sfeer in de groep. Met onze twee punten liggen we nog steeds op koers voor de kwartfinales. Dit gelijkspel tegen een team als Rusland doet veel deugd. We zijn moe maar tevreden. We hebben getoond dat we moed en passie hebben. Ik wil dit team naar de kwartfinales leiden”, besloot de middenvelder van Borussia Dortmund.

Poolse coach Smuda: ‘We hebben niet verloren, dit was een goede match’

De Poolse bondscoach Franciszek Smuda bestempelde de EK-partij tussen Polen en Rusland (1-1) als een goede wedstrijd. “We hebben niet verloren, dit was een goede match. We maken nog

steeds kans om ons voor de kwartfinales te plaatsen. Er zullen altijd fouten zijn, maar laten we die maar vergeten. Er rest ons nog één wedstrijd en daar moeten we ons op concentreren. We hebben een jonge ploeg en moeten ons nog wat perfectioneren. Ik ben vooral tevreden dat de spelers de vooropgestelde tactiek tot in de puntjes hebben uitgevoerd”, aldus Smuda.

Dick Advocaat over Russisch team: ‘We hadden scherper voor doel moeten zijn’De Russische bondscoach Dick Advocaat hoopte zich met Rusland al te verzekeren van een plek in de kwartfinales van het Europees kampioenschap, maar dat lukte niet. Polen hield de halve finalist van het vorige EK op een gelijkspel: 1-1. “Objectief gezien is 1-1 een goede uitslag”, aldus Advocaat na afloop tegen de NOS. “Al hadden wij wel het betere van het spel. We hadden wat beter om moeten gaan met de mogelijkheden die we kregen”.

“Polen ging opportunistisch spelen. Zoveel mensen zwepen die boel op in het stadion. Dan kan een ploeg toch tot grote hoogte stijgen. Qua instelling kan ik de ploeg niets verwijten. We hadden iets scherper voor het doel moeten zijn”.

Rusland is na twee speeldagen koploper in groep A met 4 punten en heeft aan een gelijkspel tegen Griekenland genoeg om de volgende ronde te bereiken. In de kwartfinale stuit Rusland op

Duitsland, Denemarken, Portugal of Nederland.

“Als ik eerlijk ben speel ik liever tegen een andere ploeg dan Nederland”, aldus Advocaat, die verwacht dat Oranje tegen Duitsland nog niet wordt uitgeschakeld. “De eerste 25 minuten tegen Denemarken waren erg goed. Ik vroeg me af wanneer die bal er eens in zou gaan. Het zat gewoon tegen.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content