Platini: ‘Doellijntechnologie is te duur’

© IMAGEGLOBE

UEFA-voorzitter Michel Platini dient FIFA-baas Sepp Blatter van repliek die het voorstel om het EK 2020 in dertien landen te laten plaatsvinden maar niets vond.

S/VM: Euro 2020 zal waarschijnlijk in dertien landen plaatsvinden. Is dat de formule voor de toekomst?

Michel Platini: “Nee, het is eenmalig, naar aanleiding van de 60e verjaardag van de UEFA. Het is makkelijker en goedkoper met low cost luchtvaartmaatschappijen te vliegen van de ene Europese hoofdstad naar de andere dan van Gdansk naar Charkov, zoals op het voorbije EK. Voor één land wordt zo’n organisatie met 24 deelnemers wel een probleem. Duitsland, Frankrijk, Italië en landen die twaalf grote, moderne stadions kunnen bouwen, kunnen dat aan. De keuze zal niet alleen van het stadion afhangen, ook van de luchthaven, de hotels.”

S/VM: Waarom hebt u voor het WK 2022 voor Qatar gestemd?

“Ik heb voor Rusland en Qatar gestemd omdat in die delen van de wereld nog geen WK plaatsvond. In januari of december is de hitte geen probleem. In de zomer kan je bij 50 graden onmogelijk voetballen. Maar als dat de norm is, sluit je grote delen van de wereld uit, omdat mensen in een ver verleden beslist hebben dat een WK in juni plaats hoort te vinden. Je kan het competitieseizoen onderbreken, zoals nu al in Duitsland gebeurt. Misschien ligt het gevoeliger in Engeland, waar kerstvoetbal een traditie is.”

S/VM: De FIFA gaat voor extra technologie op de doellijn, de UEFA voor extra controleurs. Waarom?

“Zo doellijntechnologie ontwikkelen en algemeen verspreiden kost 50 miljoen euro voor de komende vijf jaar. Als je dat in de Europa League doet, moet je het ook in elke competitie van elk deelnemend land en daar nog eens in elk stadion doorvoeren. Te duur. En waar stop je dan? Ga je ook voor technologie die uitmaakt: strafschop of geen strafschop? Al dan niet buitenspel? Bal uit of in?”

S/VM: Wat kan u aan het probleem van matchfixing doen?

“De spelers sensibiliseren dat één keer meewerken het einde van hun carrière betekent. En als ze door mee te werken in de problemen komen, zullen wij hen niet helpen. Nultolerantie is de norm op dat vlak.” (RH/MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content