Peter Vandenbempt over vier jaar Propere Handen: ‘Het voetbal is niet meer boven de wet verheven’

© BELGAIMAGE
Bart Aerts Hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

In oktober 2018 daverde het Belgische voetbal op zijn grondvesten. De naschokken zijn tot op vandaag te voelen. Maar heeft ‘Operatie Propere Handen’ écht iets veranderd in het wereldje? Dat vroegen we aan enkele sleutelfiguren. Vandaag: Sporza en Proximus TV-journalist Peter Vandenbempt.

‘Toen ik Dejan Veljkovic interviewde voor het VRT-reportagemagazine Pano (uitgezonden in december 2021, nvdr) was het snel duidelijk hij zou uitgespuwd worden door de voetbalwereld. Door zijn verhaal te doen als spijtoptant heeft hij heel wat anderen aan de galg gepraat. Hij heeft dat niet gedaan omdat hij tot schuldbesef is gekomen, maar omdat de bewijzen tegen hem onweerlegbaar waren. De manier waarop hij het heeft voorgesteld – ik ben een slachtoffer en ik moest wel meedraaien in dat foute systeem of ik kwam niet aan de bak – hebben velen hem kwalijk genomen. En dat was ook gewoon onzin.

‘Of Propere Handen het beste is wat ons voetbal kon overkomen? Dat is voor een deel zeker zo. Een van de onderzoekers in het dossier vertelde me ooit dat je dat kan vergelijken met de transportsector. Daar is een tijdlang alles mogelijk geweest omdat velen zich onaantastbaar waanden. Tot ze de mistoestanden zijn gaan aanpakken. Intussen is die sector naar verluidt veel meer gereguleerd. In het voetbal heerste dat gevoel ook. Het gevoel van boven de wet verheven te zijn. Het gevoel van: wij doen wat we willen en niemand doet ons iets. Het was voldoende om af en toe een politicus uit te nodigen in de loges en champagne te serveren. Dat bestaat niet meer sinds Propere Handen. Niet bij de clubs en ook niet bij de makelaars.

Ik vond het zeer teleurstellend dat Union een makelaar als Bayat inzette om de transferprijs voor Casper Nielsen op te drijven.’

Peter Vandenbempt

‘De voetbalwereld wil nu de relatie met de overheid herstellen. En dat is nodig. Want het voetbal heeft jarenlang haar grootste sponsor opgelicht, namelijk de overheid. Er was de voordelige RSZ-regeling, er zijn de subsidies… En toch bleek dat voor sommige clubs nog niet genoeg. In de pogingen om de schade te herstellen, kunnen ze het zich niet meer permitteren om in de fout te gaan. Ik denk dus dat het gesjoemel met zwart geld en allerlei constructies met fake scoutingopdrachten niet meer bestaan. Al kan ik daar geen bewijs voor leveren. Waar we zeker niet licht mogen overgaan is de antiwitwaswetgeving die nu van toepassing is op de voetbalclubs. Dat is een heel belangrijk element. Daarmee zijn heel wat transacties uit de illegaliteit gehaald.

‘Wat volgens mij niet veranderd is, is de naijver onder heel wat makelaars. Mogi Bayat wringt zich nog steeds tussen heel wat transfers. Clubs zetten nog steeds makelaars in om zaken te regelen. Die mentaliteit is niet veranderd. Ik vond het dan ook zeer teleurstellend dat een club als Union een makelaar als Bayat inzette om de transferprijs voor Casper Nielsen op te drijven. Dat alles nu ethisch verloopt tussen makelaars, clubs en spelers, dat geloof ik niet.

‘Enkele betrokkenen zijn op de een of andere manier wel al gestraft. Toen Mehdi Bayat in opspraak kwam als verdachte van valsheid in geschrifte en omkoping, moest hij vertrekken als voorzitter van de voetbalbond. Hij is niet vertrokken omdat hij te veel werk had bij Charleroi, zoals soms verteld wordt. Maar het blijft afwachten wie er uiteindelijk zal veroordeeld worden. Vele verdachten blijven hameren op het vermoeden van onschuld, ook al liggen er volgens het parket keiharde bewijzen op tafel. Maar dat betekent nog niet dat je veroordeeld zal worden.’

Lees het volledige onderzoek deze maand in Sport/Voetbalmagazine.

© belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content