Peter Olayinka: het loopwonder van Zulte Waregem

© belgaimage
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Bij AA Gent, zondag de tegenstander van Zulte Waregem, paste hij niet in de plannen van Hein Vanhaezebrouck, maar bij Essevee ontpopte Peter Olayinka (21) zich tot de revelatie.

Het was in de 92e minuut, in de derby tegen KV Kortrijk. Peter Olayinka had net met een voorzet van flank gewisseld, richting Davy De fauw, zag dat die balverlies leed, en stak het hele veld over om de bal uit de voeten van Jovan Stojanovic te tackelen. Onur Kaya was achteraf danig onder de indruk van de Nigeriaan die Zulte Waregem huurt van AA Gent. ‘Die jongen kan lópen, echt niet normaal.’

Dat bevestigt Bram De Winne, fysiektrainer van Essevee: ‘Peter heeft een zeer groot loopvermogen. Per match gemiddeld 11 à 12 kilometer, of hij nu in de spits of op de flank speelt. Voor een speler op die positie is dat veel. Maar wat hem, als aanvaller, vooral uitzonderlijk maakt, is dat Peter die uithouding koppelt aan explosiviteit en wendbaarheid, waardoor hij ook heel veel high intensity-sprinten – tussen 20 à 25 kilometer per uur – aflegt. Goed voor in totaal zo’n 1000 meter per wedstrijd, terwijl het gemiddelde van onze andere spelers op zo’n 500 à 600 meter ligt.

‘Peter haalt in sprinttests op tien meter ook een maximumsnelheid van 32 à 33 kilometer per uur. Niet de allersnelste van de ploeg, dat is Aaron Leya Iseka met maximaal 35 kilometer per uur, en ook Nill De Pauw is nog iets explosiever, maar zij bezitten niet zo’n uithouding als Peter. Die zeldzame combinatie had ook Lukas Lerager vorig seizoen, en, in een verder verleden, Jonathan Delaplace. Dat waren echter middenvelders, die automatisch een groter loopvermogen hebben.’

Voor Francky Dury, die van zijn spelers verlangt dat ze hoog druk zetten en dus veel loopwerk verrichten, is Olayinka een droom. En, benadrukt De Winne: ‘Peter wíl ook lopen. Een ongelofelijke winnaar met een héél grote ambitie om te slagen, nadat hij in Albanië zijn carrière startte en er bijna met niets moest overleven. Bovendien een doodbrave en warme jongen, die zijn voeten stevig op de grond houdt.’ Behalve als hij loopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content