Paul Put als enige in cassatie in zaak-Ye

Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Duidelijkheid over een procesdatum is er nog altijd niet.

Paul Put is de enige in het omkoopschandaal rond gokchinees Zheyun Ye die in cassatie gaat tegen zijn doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Duidelijkheid over een procesdatum is er nog altijd niet. Begin oktober besliste de raadkamer dat alle 32 beklaagden in dit dossier voor de rechter moeten verschijnen.

Vier partijen tekenden beroep aan tegen die beschikking: behalve voormalig Liersetrainer Put ook de ex-spelers Yves Van der Straeten en Laurent Delorge, en Bruno Belmans, destijds manager van Verbroedering Geel. Hun beroep werd midden november afgewezen.

Put is de enige die in cassatie gaat. Cassatie is de laatste beroepsmogelijkheid om buiten vervolging te worden gesteld.

Fatsoenlijk mens

“Paul Put is al hard genoeg gestraft”, vindt zijn advocaat Kris Masson. “Met name door de Belgische voetbalbond die hem al strafte toen dat absoluut niet kon. Door die juridische flater werden de rechten op een eerlijk proces van bij het begin geschonden. Drie jaar lang mocht hij zich niet aansluiten bij de Belgische voetbalbond. In de praktijk kwam dat neer op een beroepsverbod.”

“Voor de interlands van de Rode Duivels tegen Servië en Schotland las ik dat bondsvoorzitter De Keersmaecker naar aanleiding van de selectie van Mboyo zei dat iedereen een tweede kans verdient (Mboyo werd in 2005 tot zeven jaar celstraf veroordeeld, nvdr). En een fatsoenlijk mens als Paul Put dan?”

Sterkere zaak dan Bosman

Volgens Masson, zelf een Beerschotsupporter, waren er de voorbije maanden wat contacten tussen Put en enkele eerste- en tweedeklasseclubs, “maar een concreet contractvoorstel heb ik nog niet moeten bekijken”.

Mocht de beschikking van de raadkamer ook in cassatie worden bevestigd, dan weet de advocaat al wat zijn volgende stap zal zijn. “Wij zijn op weg naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Ik denk dat we een sterkere zaak hebben dan Bosman.”

De 56-jarige Put is sinds maart 2012 bondscoach van Burkina Faso. Eind deze maand vertrekt hij met zijn selectie naar Zuid-Afrika, waar in januari het Afrikaans landenkampioenschap plaatsheeft. Duidelijkheid over een procesdatum voor het grootste gok- en omkoopschandaal ooit uit het Belgische voetbal is er nog altijd niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content