Overleven Belgen grote kuis bij Tottenham?

© AFP
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Met op 28 december en 1 januari topaffiches tegen Manchester United en Chelsea op het programma belooft de eindejaarsperiode bijzonder pittig te worden voor Tottenham Hotspur. Ook voor de Belgen in Londense loondienst een cruciale fase.

Het seizoen 2014/2015 is er opnieuw een van ups en downs. Ondanks de komst van (alweer) een nieuwe coach – de Argentijn Mauricio Pochettino, die vorig seizoen Southampton nieuw leven inblies – is nog voor het ingaan van de winterstop geen sprake meer van meestrijden aan de top van de Premier League.

Zo wordt het alweer knokken voor hooguit een Champions Leagueticket. Tenzij de Europa League, met een zestiende finale tegen Fiorentina, onverwacht een prijs oplevert. Pochettino toonde met zijn rotatiesysteem echter al aan dat zijn prioriteit niet bij de bekercompetities ligt.

Bestuur onder vuur

In die context hoeft het niet te verbazen dat een aantal vedetten weigeren in te gaan op een voorstel tot contractverlenging. Christian Eriksen en Rode Duivel Jan Vertonghen bijvoorbeeld. Steeds meer krijgen zij het gevoel dat er bij Tottenham nooit een kans zal komen om daadwerkelijk mee te strijden voor de prijzen, laat staan om uit te blinken in de Champions League.

Kop van Jut bij de supporters is het bestuur: eigenaar Daniel Levy en technisch directeur Franco Baldini (ex-AS Roma) worden op de korrel genomen voor hun falende transferbeleid. Zo drukte Baldini de komst van onder andere Paulinho, Vlad Chiriches, Erik Lamela en Roberto Soldado door. Geen van deze dure aankopen kon overtuigen.

Volgens de Britse media bestaat er bij Tottenham simpelweg geen gestructureerde scoutingcel en wordt al te vaak beslist op aangeven van bevriende makelaars. Ex-coach Andre Villas-Boas gooide vorige week olie op het vuur door in The Guardian te stellen dat hij opgescheept zat met een kern die hij niet wilde.

De Belgen

Niet echt flatterend nieuws voor de Belgen in loondienst van de Spurs. Kende Vertonghen nog een succesvol debuutseizoen, waarin hij verkozen werd in het Premier League-elftal van het jaar, dan was het nadien een pak minder. Ook Moussa Dembélé kan allerminst vrolijk rondlopen. In de competitie mocht hij tot nog toe slechts driemaal starten. Speelminuten krijgt hij voornamelijk in de Europa League. In de pikorde wordt de sierlijke middenvelder tegenwoordig zelfs gepasseerd door een middelmatige speler als Ryan Mason. De enige Belg die min of meer op steun van Pochettino kan rekenen, is Nacer Chadli. Die kwam vorig seizoen amper van de bank, maar kon zich deze campagne herpakken en is met zeven goals voorlopig topschutter van de Spurs.

Manager Pochettino liet ondertussen verstaan dat er nog tijdens de winterstop gesleuteld zal worden aan zijn kern. De Argentijn staat voor direct voetbal, met veel diepgang en hoge pressing. Vooral slecht nieuws voor Dembélé, die weg mag. Hij wordt genoemd in een ruildeal met Fabian Delph van Aston Villa.

Ook Vertonghen zou binnenkort weleens kunnen vertrekken. Zijn contract loopt af in juni 2016, wil Tottenham nog een aardige som voor hem vangen, dient hij komende zomer verkocht te worden. Hoewel Vertonghen gelukkig is in Londen, waar ook zijn verloofde een goede job heeft, droomt de nu 27-jarige linkspoot ervan ooit in Italië te voetballen. Juventus en ook het Napoli van zijn maatje Dries Mertens liggen op vinkenslag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content