Organisatie WK Rusland kost dubbele van WK Brazilië

© EPA

Volgens de Duitse krant Bild zit het niet goed met de voorbereiding van het WK in Rusland in 2018. Het geld is nu al op.

Amper vijf minuten is op het net afgelopen FIFA-congres in het Marokkaanse Marrakesh gepraat over het komende WK in Rusland. Vreemd, vindt de krant, omdat de organisatie nu al met geldproblemen kampt, ook door de impact van de boycot van de EU. Dagelijks verliest de Russische munt, de roebel, aan waarde.

Sportminister Vitali Moetko gaf toe dat er voor 2015 een begrotingstekort van zo’n 5 miljard euro is, waardoor een beroep moet gedaan worden op private sponsoring. De totale kosten voor het WK zouden oplopen tot 30 miljard, ongeveer het dubbele van de kostprijs van het afgelopen WK in Brazilië. Zo zou de kostprijs van het nieuwe stadion van Sint-Petersburg opgelopen zijn van 450 miljoen euro tot 1,2 miljard. Zeven van de twaalf geplande stadions in elf speelsteden (twee bevinden zich in Moskou), verspreid van Kaliningrad in de westerse enclave aan de Baltische Zee tot het 3000 kilometer verderop gelegen Jekaterinenburg in Siberië, bestaan op dit moment enkel op maquette. Zij zullen ten vroegste af zijn in het voorjaar van 2017 (Rostov, Saransk, Volgograd, Samara, Kaliningrad, Kazan en Nizjni Novgorod).

Voor het opvullen van het tekort rekent de Russische staat op de grote Russische oligarchen die op de markt hun zin kunnen doen maar in ruil ‘iets’ moeten teruggeven aan de samenleving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content