‘Obbi Oulare kan in play-off 1 een troef worden voor Club Brugge’

© Belga Image

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportieve weekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week praat hij uitvoerig over de ontknoping van de reguliere competitie.

S/VM: Wie mag na dit weekend het meest ontgoocheld zijn: Cercle Brugge of KRC Genk?

Jacques Sys: “Beide ploegen horen ontgoocheld te zijn over hun seizoen. Genk verdient deelname aan play-off 1 niet en mag zich vragen stellen bij zijn beleid. Al na de eerste speeldag je trainer ontslaan en er dan een inhalen die bekend staat om zijn defensieve aanpak. Dat mag, maar het bleek uiteindelijk ook niet te werken. Genk mag dan wel een beter verdedigend rapport kunnen voorleggen dan Gent of Anderlecht, het scoorde ook minder dan bijvoorbeeld Oostende en Westerlo. Het verloochende daarmee zijn kenmerkende, attractieve speelstijl. Het enige pluspunt bij de Limburgers was de doorstroming van enkele jonge talenten. Het wordt zaak om de komende maanden duidelijkheid te scheppen: welke sportieve lijn wil de club volgend seizoen volgen? Ik kijk dan in de eerste plaats naar algemeen directeur Patrick Janssens voor een krachtdadige aanpak, want dit Genk was onvoldoende.”

“Wat Cercle Brugge dit weekend overkwam, is onbegrijpelijk. 2-0 voorstaan en dan toch nog zo het hoofd verliezen… het toont eens te meer aan dat deze spelersgroep niet met druk om kan. De conclusie is onverbiddelijk: de kwaliteit ontbrak, het bestuur maakte fouten -op Haroun na kan je de transfers bezwaarlijk voltreffers noemen- en Arnar Vidarsson kon het ook niet waarmaken als vervanger van Lorenzo Staelens. Nochtans had hij bij zijn aanstelling als hoofdcoach gezegd te weten waar de problemen lagen van dit Cercle… niet dus. Het wordt moeilijk voor Cercle in PO3, tegen een op papier getalenteerder Lierse.”

S/VM: Welke ploeg heeft jou in deze reguliere competitie het meest verbaasd? Kandidaten genoeg: Gent, Kortrijk, Charleroi,…

Jacques Sys: “Die ploegen waren zeker revelaties, maar in feite heeft Standard mij het meest verbaasd. Dat zij comfortabel vierde eindigen, is geen verrassing op basis van hun status, maar wel als je hun turbulent verlopen seizoen in acht neemt: met verschillende trainerswissels, het vertrek van sterkhouder Paul-José Mpoku tijdens de winterstop, de vele nieuwkomers en buitenlanders… Straf dat ze dan haast probleemloos play-off 1 halen. Ze zijn ook de enige club die meer punten buitenhuis dan op eigen veld pakten. Je moet toch besluiten dat het team van Standard een grote mentale weerbaarheid bezit.”

S/VM: Club Brugge duikt als competitieleider de play-offs in. Kan het ontluikende talent van Obbi Oulare daarin een extra troef worden voor hen?

Jacques Sys: “Dat gevoel heb ik wel, ja. Van Marko Marin dacht ik dat ook bij Anderlecht, maar die heeft het moeilijker om zich door te zetten. Club is slim omgesprongen met het talent, maar ook met de blessuregevoeligheid, van Oulare. Ze hebben hem niet verbrand aan het begin van het seizoen. PO1 is een kunst in het pieken en ik heb de indruk dat Club met Oulare ook bewust naar PO1 toegewerkt heeft. Hij bezit zeker de kwaliteiten om de aanval van een topploeg te dragen, met zijn présence en scorend vermogen is hij een meerwaarde voorin. Ondanks de waardering voor het werk van Tom De Sutter, denk ik toch dat Oulare de betere voetballer is. Het wordt enkel afwachten of hij gespaard blijft van blessures.”

Opgetekend door Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content