‘Natuurlijk denkt AA Gent dat het kampioen kan worden’

© Belga Image

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over de topper tussen Club Brugge en Anderlecht, de promotie van STVV en het nakende ontslag van Fred Vanderbiest bij KV Oostende.

S/VM: Club Brugge lag tegen Anderlecht onder maar won toch met 2-1. Dankzij goed ingrijpen van trainer Michel Preud’homme of moet paars-wit de nederlaag vooral zichzelf aanwrijven?

Jacques Sys: “Dat Preud’homme er Oulare ingooide, was niet meer dan logisch. Dat zou iedereen gedaan hebben. Club vond geen enkele voetballende oplossing tegen een goed Anderlecht en beperkte zich tot de lange bal. Bepalende spelers – Izquierdo, Refaelov en zelfs Vázquez ondanks zijn twee assists – zaten niet in de wedstrijd, dus uiteraard mik je dan op de présence van een Oulare.”

“Ik denk dat Anderlecht het puntenverlies vooral aan zichzelf te wijten heeft: ze zijn Club vergeten af te maken en na de 1-1 sloop er paniek in de ploeg. Onbegrijpelijk is het dat Club een partij waarin het zo slecht speelde, toch kon winnen. Het is een cliché, maar zo word je kampioen natuurlijk.

“De match van komende zondag tussen Brugge en AA Gent wint er enkel maar aan belang bij. Een treffen dat vooral voor de Gentenaars cruciaal is in de zoektocht naar hun limieten. Want uiteraard denken ze daar dat ze kampioen kunnen worden. Al begrijp ik dat Hein Vanhaezebrouck de druk wil afhouden: hij weet dat de club mentaal misschien niet rijp is voor dit soort titelstress.”

S/VM: Sint-Truiden kroonde zich afgelopen weekend tot kampioen in tweede klasse. Stelt zich volgend seizoen een probleem van belangenvermenging aangezien Standardvoorzitter Roland Duchâtelet er -middels het stadionproject Stayen- een vinger in de pap te brokken heeft?

Jacques Sys: “Je mag die vraag zeker opwerpen en wellicht is er wel een zweem van belangenvermenging -Duchâtelet heeft geen officiële functie bij STVV, maar is een supporter die er geregeld in de tribune zit en meejuicht bij een doelpunt-, maar je moet dat ook niet overdrijven. Want wat kan er uiteindelijk gebeuren? Enkel de twee duels tussen Standard en STVV zullen in het oog te houden zijn, maar denk je echt dat de Rouches twee zeges zullen schenken aan die van Sint-Truiden?”

“Belangrijker is te stellen dat Sint-Truiden een aanwinst is voor eerste klasse. Meer dan Mouscron-Péruwelz bijvoorbeeld. Het is een club met een rijke traditie en een enthousiaste achterban. Bovendien zijn ze met hun prachtige nieuwe stadion een verrijking in dit land van haast middeleeuwse voetbalinfrastructuren. We moeten blij zijn dat STVV kampioen werd in tweede klasse. Hopelijk slagen ze erin om vlot mee te draaien in de Jupiler Pro League.”

S/VM: Bij KV Oostende zit coach Frederik Vanderbiest op de wip. Een vreemde situatie want hijzelf weet van niets en er valt hem ook weinig te verwijten. Zou je een eventueel doorsturen, kunnen begrijpen?

Jacques Sys: “De verhalen over een mogelijk ontslag van Vanderbiest zijn niet van vandaag. Al maanden broeden ze in Oostende op dat idee. Eigenlijk heeft de zwakke periode vlak na de winterstop dat denkproces in gang gezet. Marc Coucke is een zeer ambitieus man en wil met de club hogerop. Daar hoort in zijn ogen een trainer met een grote naam en uitstraling bij. Ik hoor dat de namen van Trond Sollied en Georges Leekens genoemd worden.”

“Ik vermoed dat Coucke en sportief directeur Luc Devroe in eer en geweten een evaluatie maken. Wellicht komen ze dan tot de vaststelling dat Vanderbiest het maximum uit de groep haalde en weinig te verwijten valt, maar misschien oordelen ze ook dat hij aan zijn plafond zit als trainer en is het na ruim vier jaar tijd voor iets anders.”

Opgetekend door Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content