Napoli-trainer Ancelotti experimenteert (maar Dries Mertens hoeft niet te wanhopen)

© belgaimage
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Napoli, dat Liverpool ontvangt in de Champions League, is van aanschijn veranderd na het vertrek van Maurizio Sarri.

Zijn reputatie is die van een discreet persoon. Volgens een van zijn autobiografieën is Carlo Ancelotti ‘de man die in de oren van zijn sterren fluistert’. Maar bij zijn komst naar Napels drukte Carletto al meteen zijn stempel op het spel van Napoli, dat meerdere seizoen was gevormd door het obsessioneel precieze positiespel van Maurizio Sarri.

Ancelotti heeft de gewoonte om slim om te gaan met het aanpassen van het spel van zijn voorganger – hij kwam na José Mourinho bij Real Madrid en na Pep Guardiola bij Bayern, telkens zonder hun ideeën in de prullenmand te gooien. Zodra hij op de bank in San Paolo plaatsnam, moest hij een vervanger vinden voor Jorginho, de orkestleider van het Napolitaanse balbezit, die zijn maestro Sarri gevolgd was naar Chelsea.

Trouw aan zijn gewoonte om een offensieve middenvelder wat achteruit te trekken – zoals hij dat begon te doen door Andrea Pirlo voor de verdediging te zetten in zijn mooie jaren bij AC Milan – positioneerde Carletto aanvoerder Marek Hamsik vóór het centrale duo Raúl Albiol en Kalidou Koulibaly. Maar die plannen werden al snel overhoop gegooid, waardoor de favoriete Slovaak van de Napolitanen zelfs af en toe op de bank belandde.

Omgang met mensen

Ancelotti werd geconfronteerd met een minder stabiele verdediging dan die onder Sarri en ging daarom in zijn geheugen graven. Hij vond daar, als goede leerling van Arrigo Sacchi, zijn befaamde verdedigende organisatie in een 4-4-2-systeem, het meest rationele om de ruimte af te dekken bij balverlies. In de vier wedstrijden die op die wijziging volgden, kreeg Napoli maar één goal binnen.

Over een ander voordeel heeft Carlo het zelf: ‘Lorenzo Insigne speelt graag in die opstelling. Zo moet hij zich minder opofferen voor verdedigend werk en is hij frisser om het doel van de tegenstander aan te vallen.’ Door die frisheid wist de kleine fuoriclasse van Napoli al vijf keer te scoren dit seizoen, terwijl hij in het verleden maar één keer de kaap van de tien goals op een seizoen wist te ronden. Aan de zijde van Arkadiusz Milik, in een systeem dat Dries Mertens nochtans aan de kant laat, is Insigne een van de meest beslissende spelers in het calcio geworden.

Moet Driesje nu ongerust zijn? Niet echt. Sinds de aftrap van dit seizoen in de Serie A werd gegeven, zitten al twintig spelers van Napoli aan meer dan negentig minuten speeltijd. Waar Maurizio Sarri de neiging had om met een beperkte groep te werken en de rollen duidelijk te verdelen tussen de titularissen en de vaste bankzitters, gebruikt Ancelotti een van zijn belangrijkste kwaliteiten: de omgang met mensen. De kern die hij ter beschikking heeft is dan wel minder getalenteerd dan die waarmee hij zowat overal waar hij passeerde titels won, Carletto zal de kaart van de frisheid uitspelen om met Napoli een trofee weg te kapen – iets wat in de spectaculaire jaren onder Sarri niet gelukt is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content