NAC gaat verder zonder coach Mitchell van der Gaag

© VI Images / Gerrit van Keulen

De opvolger van Stijn Vreven nam ontslag, omdat hij zich verantwoordelijk voelt voor de slechte resultaten en de aankomende degradatie van de volksclub uit Breda.

Een nieuw dieptepunt was het, de 0-4-thuisnederlaag tegen het FC Utrecht van Dick Advocaat. Tot overmaat van ramp rekende degradatieconcurrent De Graafschap af met SC Heerenveen, waardoor de oud-club van ex-international Pierre van Hooijdonk én alombekend voor het typische avondje NAC nu al acht punten achterstand telt op een plek die leidt tot de play-offs om lijfsbehoud. Want De Graafschap en FC Emmen zijn de nummer zestien en zeventien voorlopig in Nederland. Voormalig verdediger Mitchell van der Gaag (47), nochtans in het bezit van een overeenkomst tot 2020, kon het niet langer aanzien en hield de eer aan zichzelf. Zondagmiddag trok hij naar interim-directeur Nicole Edelenbos en aandeelhouder Wim van Aalst met zijn consequente besluit, per direct. ‘Het was gewoon klaar. Meer kon ik niet doen’, oordeelde hij. ‘Ik regisseerde mijn eigen ontslag.’

Chaos en onrust

Van der Gaag kwam pas vorige zomer naar Breda als opvolger van Stijn Vreven, die met zijn gekende passie de promotie had gerealiseerd met NAC maar ook het behoud in de eredivisie had veilig gesteld. Een straffe prestatie, als je dat nu in perspectief plaatst. De nieuwe coach zelf was eerder twee jaar succesvol geweest bij Excelsior. Maar vanaf het begin vielen de resultaten tegen, ook al het gevolg van een bijzonder rommelige seizoensvoorbereiding, waarbij ook de beloofde hulp van de Engelse topclub Manchester City uitbleef. Vrij snel vertoefde de ploeg in de onderste regionen, volgde er een vroegtijdige bekeruitschakeling (in de eerste ronde tegenover tweedeklasser RKC Waalwijk) en regeerde er intern naast onrust veel chaos.

Enige uitweg

Technisch directeur Hans Smulders sneuvelde, algemeen directeur Justin Goetzee stapte zelf op en veel andere werknemers liepen weg. Maar Van der Gaag overleefde de stormen, hetgeen wel zorgde voor isolement binnen de club. Want hij had niet langer een klankbord, zat niet op dezelfde golflengte met de rest van de technische staf, omdat de hoofdtrainer snel tot de conclusie kwam tot zijn spelerskern kwaliteit ontbrak. ‘Misschien zullen mensen dit zien als weglopen’, verklaarde Van der Gaag. ‘Ik zie het als de enige uitweg, want ik ben sportief de eindverantwoordelijke. Er was geen verbetering merkbaar. Dan moet je eerlijk zijn.’

De assistenten Maurice Verberne, Rob Penders en ex-doelman Jelle ten Rouwelaar zullen voorlopig overnemen. De volgende competitiewedstrijd staat op zondag 31 maart gepland, met een thuistreffen tegenover VVV-Venlo. NAC won op 22 december voor het laatst een wedstrijd, buiten Breda is het team zelfs al een jaar zonder zege.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content