Nabeschouwing AA Gent-Anderlecht: Voetbal een feest

© BELGA

Voetbal een feest, dat toonde de topper tussen AA Gent en Anderlecht in een uitverkochte Ghelamco Arena aan, waar ook de solidariteit tussen beide supportersclans een opvallend gegeven vormde.

Voetbal een feest, dat toonde de topper tussen AA Gent en Anderlecht in een uitverkochte Ghelamco Arena aan, waar ook de solidariteit tussen beide supportersclans een opvallend gegeven vormde. Beide ploegen werden, door het kloofje met Club Brugge, gedwongen hun kaarten voor de titelstrijd op tafel te gooien. Dat zorgde vooral na rust voor een ongeziene opeenvolging van emoties.

Voor de aftrap waren er al tranen bij invaller Renato Neto, een ex-ploegmaat bij Cercle Brugge van de overleden Gregory Mertens, een oud-jeugdspeler van Anderlecht én de neef van AA Gent-aanvoerder Sven Kums. Die kreeg na een indrukwekkend eerbetoon snel nog even een schouderklop van ploeggenoot Hannes Van Der Bruggen en draaide vanaf toen de knop om.

Sterke thuisreputatie

AA Gent bevestigde zijn sterke thuisreputatie met de nipte 2-1-zege, want de Buffalo’s zitten ondertussen aan zeven opeenvolgende wedstrijden in de Ghelamco Arena zonder nederlaag. Laurent Depoitre scoorde ook voor het eerst sinds 7 februari én tegen Anderlecht, een persoonlijke doelstelling die werd bereikt. Coach Hein Vanhaezebrouck toonde na afloop eenzelfde lachje op de mond als eentje die we een dag eerder in het Jan Breydelstadion zagen bij een bijzonder ontspannen Michel Preud’homme. De titeldebatten zijn immers geopend, ook al moest hij erkennen dan zijn team voor het eerst eens dit seizoen twintig minuten lang was weggespeeld door een tegenstander.

AA Gent won in de reguliere competitie thuis van Club Brugge en op Anderlecht, wat hen veel vertrouwen geeft in hun jacht op een eerste titel. De uitwedstrijd bij Kortrijk en het thuisduel tegen Charleroi volgen nu na de hoopgevende tien op vijftien – even veel als Club Brugge, net voor het cruciale drieluik Brugge-Standard-Anderlecht.

Pineuten

De pineuten van de avond stonden aan de overkant. Competitietopschutter Aleksandar Mitrovic verprutste zeker vijf opgelegde kansen, Anthony Vanden Borrre zorgde voor een zoveelste woede-uitbarsting bij coach Besnik Hasi door opnieuw bij een stilstaande fase onoplettend te reageren. De rechtsachter zag er trouwens ook niet overtuigend uit met zijn ingreep op de lijn bij de eerste treffer.

Net als tegen Club Brugge gaven de Brusselaars punten uit handen in de slotfase van een duel, volgens de Anderlechttrainer te wijten aan concentratie en maturiteit. Daar kon zelfs de prachtige treffer van Youri Tielemans – zijn derde in PO1, telkens van buiten de zestien meter – weinig aan verhelpen. Anderlecht kent zijn dwingende (zware) opdracht: zes op zes halen, bij een bezoek aan een ongetwijfeld kolkend Mambourg en een thuiswedstrijd tegen Club Brugge. Besnik Hasi krijgt daarna nog Standard over de vloer, trekt naar Kortrijk en eindigt in het Constant Vanden Stockstadion tegen AA Gent.

Het mentale oplapwerk moet snel gebeuren, het CL-niveau dat op een bepaald moment geserveerd werd zal iets langer moeten duren om met resultaten de prooi uit Brugge nog onderuit te halen en minstens een tweede plaats te behalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content