Mpoku: waarom een speler van 3,8 miljoen euro plots 8 miljoen kostte

© Belga Image

Maxime Lestienne en Imoh Ezekiel gingen in zee met een Qatarees investeringsfonds, ook Paul-José Mpoku zou dat eind augustus doen, maar de deal werd afgeblazen. Sport/Voetbalmagazine zocht uit waarom.

In het contract van Paul-José Mpoku staat een afkoopclausule van 3,8 miljoen euro. Toch wilden de Qatarese tussenpersonen hun sjeik 8 miljoen euro laten ophoesten. Waarom, vroeg ook Didier Frenay, de makelaar van Mpoku, zich af. Heel eenvoudig: opdat alle Qatarese tussenpersonen hun commissie zouden kunnen opstrijken.

Bovendien probeerden die tussenpersonen in eerste instantie om met de speler rechtstreeks tot een akkoord te komen, alvorens te gaan aankloppen bij zijn makelaar. Ook bij hem probeerden ze een deel van zijn commissie af te snoepen.

Frenay: ‘Voor de eerste keer in mijn leven ben ik naar een onderhandeling gegaan zonder te moeten onderhandelen. De Qatarese tussenpersonen dicteerden me hoeveel ik moest vragen voor de speler en voor mezelf. Nooit meegemaakt. Maar toen we enkele dagen later het contractvoorstel ontvingen, waren de cijfers van mijn commissie naar beneden herzien. De Qatari wilden zelfs vijftig procent van mijn commissie!’

Terzelfdertijd probeerde Dudu Dahan, de makelaar die dicht bij Roland Duchâtelet staat, ook een graantje mee te pikken. Hij contacteerde Mpoku en de Qatari en zei dat hij Standard vertegenwoordigde.

Uitleenbeurt aan… Standard

Afgezien van die financiële chaos was er ook op sportief vlak onduidelijkheid. Voor hij tekende, wilde Mpoku de garantie dat hij zou uitgeleend worden. Ondertussen had Marco Abdallah, de Qatarese tussenpersoon, al een uitleenbeurt aan Standard geregeld. Mpoku had uiteraard geen zin om getransfereerd te worden naar zijn oorspronkelijke club.

Bij Standard waren ze natuurlijk een andere mening toegedaan. De club zou een transferprijs krijgen voor zijn speler, hem tegelijkertijd toch kunnen behouden én verlost zijn van het grootste salaris uit de kern, aangezien de Qatari dat voor hun rekening zouden nemen… Perfect, toch?

Mpoku heeft deze deal nu wel geweigerd, maar de deur staat nog op een kier voor januari of juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content