Mourinho op zoek naar derde middenvelder

© IMAGEGLOBE

Vanavond om 20 uur staat de wereld 90 minuten stil. Miljoenen mensen zullen het derby van het heelal volgen. De hamvraag vooraf is: hoe gaat The Special One het nu weer aanpakken?

Erg succesvol is José Mourinho immers nog niet geweest tegen Barcelona. Sinds hij in de zomer van 2010 het roer overnam bij Real Madrid, kon hij in tien confrontaties slechts 1 keer winnen: vorig seizoen in de finale van de Copa del Rey (1-0). De negen andere duels leverden vier gelijke spelen en vijf nederlagen op, met als uitschieter de 5-0 in Barcelona begin vorig seizoen.

Zoals geweten trekt Real Madrid vanavond met vier punten voorsprong naar Barcelona. Verliezen ze, dan is er nog geen man overboord, maar het resterende programma – met nog vier speeldagen te gaan na el clásico – van Real ziet er toch net iets moeilijker uit dan dat van Barça.

Als Real verliest in Barcelona, wordt de wedstrijd van de Koninklijke op woensdag 2 mei in en tegen Athletic Bilbao wellicht een sleutelmatch. Real klopte Bilbao dan wel met 4-1 op de eerste speeldag van de competitie, de Basken waren toen hun nieuwe coach Marcelo Bielsa nog niet gewend. De Argentijn had tot oktober nodig om zijn speelstijl in het team te slijpen. Met het nodige resultaat…

Maar zover zijn we dus nog niet. Ondertussen breekt Mourinho zich het hoofd over hoe hij Barcelona nu weer moet aanpakken. Zijn gewoonlijke ultradefensieve strategie zorgt voor frustraties in de kleedkamer.

Het is een publiek geheim dat de spelers van Real eens voluit willen kunnen gaan tegen Barcelona. Er wordt gezegd dat Mourinho dat tot nu toe slechts één keer toegelaten heeft: in de tweede helft van de terugwedstrijd van de kwartfinale van de Copa del Rey. Real had de heenwedstrijd met 1-2 verloren en stond in Camp Nou 2-0 achter in de rust. Toch sleepte het na een boeiende tweede helft nog een 2-2-gelijkspel uit de brand, wel niet voldoende voor kwalificatie.

Het lijkt er echter op dat The Special One ook deze keer kiest voor een behoudende aanpak. Daarbij kampt hij volgens El País met twee problemen.

Eén: de linksachter. Tegen Bayern München werd nogmaals duidelijk dat Fabio Coentrão een team aanvallend veel kan bijbrengen, maar dat hij verdedigend serieus in de problemen kan komen. De manier waarop Philipp Lahm hem passeerde om de voorzet van de 2-1 naar Mario Gomez te geven, was op dat vlak tekenend. Uit de manier waarop Mourinho zijn pupil Coentrão echter verdedigde op de persconferentie na de CL-wedstrijd in Duitsland, valt af te leiden dat we de 24-jarige Portugees waarschijnlijk in de basis mogen verwachten, temeer omdat het alternatief Marcelo niet veel beter is.

Twee: de derde man op het middenveld. Certitudes daar zijn Xabi Alonso en Sami Khedira. Normaliter is de naam van de derde middenvelder voor Mourinho een uitgemaakte zaak: Lassana ‘Lass’ Diarra. Maar sinds de uitwedstrijd van 21 maart op Villarreal (1-1), waar hij de Fransman van het veld haalde uit vrees voor een rode kaart, is de relatie tussen de twee gespannen.

Het team zou het liefst Mesut Özil als derde middenvelder op het wedstrijdblad zien verschijnen, maar Mourinho geeft de voorkeur aan een fysiek sterke speler die vecht voor elke morzel grond. Wie dat dan zou moeten worden, is niet helemaal duidelijk, want in de kern van Real Madrid zijn dat soort spelers niet dik gezaaid. Antwoord vanavond om 20 uur…

Steve Van Herpe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content