‘Misschien moet Simons zichzelf in vraag stellen’

© Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, blikt terug op het voorbije sportieve weekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden.

Anderlecht – Club Brugge eindigde op een 2-2 gelijkspel. Wie is voor jou de morele winnaar van die topper?

Jacques Sys: “Club Brugge, omdat het op het veld van Anderlecht -zeker in de eerste helft- goed voetbal bracht en bovendien een achterstand kon goedmaken. Dat wijst op de mentale sterkte in die groep. Beide ploegen ontlopen elkaar niet, dat bewees deze topper nog eens, en staan terecht bovenaan het klassement.

“Wat mij wel opviel, was de rol van Timmy Simons, die voor de tweede week op rij een strafschop miste. Dat Michel Preud’homme nadien verklaart dat er ’te veel druk staat op Simons’, vind ik vreemd. We praten toch over een speler van 38 jaar die 93 caps met de nationale ploeg achter zijn naam heeft staan, je mag verwachten dat die met druk kan omgaan. Misschien is het tijd dat Simons zichzelf in vraag stelt. Hij ontsnapt wel min of meer aan het rotatiesysteem van Preud’homme en gaf zelf al aan dat hij er nog een jaartje bij wil doen, maar toch… In het voetbalwereldje is al vaak genoeg gebleken dat het zelden gebeurt dat voetballers zichzelf in vraag stellen.”

Standard beleefde een barslechte week, met verlies in de Europa League tegen Rijeka en zondag thuis tegen KV Kortrijk. Bovendien moest trainer Ivan Vukomanovic tweemaal een gebrek aan agressiviteit vaststellen. Moet Standard nog geduld uitoefenen of maakte het de verkeerde keuze door Vukomanovic als T1 aan te stellen?

Jacques Sys: “Vukomanovic heeft het tot nu toe goed gedaan. Hij heeft eerst de organisatie weer op punt gesteld -terecht-, maar nu komt het moeilijkste werk: zelf het spel bepalen en goed voetbal brengen. De voorbije weken manifesteert zich echter hetzelfde probleem als onder Guy Luzon: een gebrek aan inzet en agressiviteit. Dat betekent dat er toch iets verkeerd zit in de samenstelling van de groep. Er is een gebrek aan talent. Wil Standard PO1 halen dan zal het in de winterstop toch wat moeten bijhalen.”

“Een nieuwe trainerswissel is geen optie, dan zou Standard zich belachelijk maken, net nadat ze Vukomanovic bevestigd hebben als T1 tot het einde van het seizoen. Maar je ziet het wel bij meer clubs: na een trainersontslag wachten ze even af hoe de hulptrainer het doet en als dat goed uitpakt, gaan ze daarvoor. Terwijl je eigenlijk vooraf toch al een correcte inschatting moet kunnen maken van de bagage die zo’n man heeft voor de job.”

Dé revelatie van het moment is KV Kortrijk, met een 12 op 12 ondertussen netjes in de top zes geparkeerd. Hoe verklaar je het succes daar?

Jacques Sys: “Wat Yves Vanderhaeghe daar neerzet, is zeer knap. Sommigen zullen beweren dat de basis door Hein Vanhaezebrouck gelegd werd, maar die lijn doortrekken is niet zo evident als het soms gesteld wordt. Je moet toch vaststellen dat Vanderhaeghe -die een beetje een grijs imago torst- zijn pionnen zeer goed weet neer te zetten, het is een team dat perfect in evenwicht staat. Ondanks het verlies aan kwaliteit afgelopen zomer.”

“De bekeraffiche tegen Club Brugge van komende woensdag wordt een goede waardemeter om te zien waar Kortrijk nu werkelijk staat. Ik herinner me nog hoe het bestuur van KV Kortrijk bij aanvang van het seizoen lang aarzelde om Vanderhaeghe aan te stellen als T1 en er openlijk gepraat werd over de mogelijkheid van een mislukte competitiestart. In die optiek moet je veel respect opbrengen voor wat Vanderhaeghe nu neerzet bij Kortrijk. Ze hebben maar één punt minder dan het AA Gent van de met veel bombarie ingehaalde Vanhaezebrouck.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content