Meer doelpunten met hoofd sinds invoering extra scheidsrechters

© Reuters

Dat zou althans blijken uit een studie die Pierluigi Collina, scheidsrechterbaas bij de UEFA, liet uitvoeren.

Conclusie is dat met het invoeren van die extra scheidsrechters achter de doelen de fair play in de zestien erop vooruit gegaan is. “Er wordt veel minder aan de truitjes getrokken of geblokkeerd bij hoekschoppen en vrije trappen”, besluit Collina. “Dat er meer gescoord wordt met het hoofd – 15 goals op het EK 2008 tegenover 21 op het EK 2012 – heeft daarmee te maken.”

Ook Werner Helsen, bij de UEFA en FIFA verantwoordelijk voor de fysieke begeleiding van de scheidsrechters, is die mening toegedaan. “Er wordt ook minder gedoken en fouten worden beter beoordeeld. Een omstreden fase zoals die met Marc Wilmots in 2002 zou nu veel moeilijker gebeuren”, aldus Helsen.

Minder verkeerde buitenspelbeoordelingen

Verder wijst hij graag op de positieve invloed van de headsets (de radio waarmee scheidsrechters in contact staan met hun assistenten): “Uit studies bij de FIFA blijkt dat op het WK 2006 nog 26,5 procent van de buitenspelgevallen fout beoordeeld werd. Dat is één op vier: te veel. Op het WK 2010 was dat nog slechts 10,1 procent en op het voorbije EK amper 5 procent. Dat toont toch de evolutie ten goede. Door die headsets kan er meteen overlegd worden tussen de scheidsrechters. Daarbij wordt de filosofie gehanteerd van wait and see. Beter iets langer wachten om te fluiten en de goede beslissing nemen dan meteen fluiten maar verkeerd.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content