Mboyo: ‘Ik wilde niet via een achterpoortje vertrekken’

© IMAGEGLOBE

In een openhartig gesprek met Sport/Voetbalmagazine praat Ilombe ‘Pelé’ Mboyo over de mensen bij AA Gent die op hem indruk maakten.

In een openhartig gesprek met Sport/Voetbalmagazine praat Ilombe ‘Pelé’ Mboyo over de mensen bij AA Gent die op hem indruk maakten.
Ilombe Mboyo over ex-Genttrainer Trond Sollied

“Tactisch is hij super. Zijn aanvalssysteem was gecomponeerd als een muziekstuk. Je sluit de ogen en toch weet je waar je ploegmaats zich bevinden. Dat is dominant voetbal, zegedriftig, niet gebaseerd op het spel van de tegenstrever.

“Na zijn ontslag zijn we met vier spelers iets met hem gaan eten en hebben we gepraat over alles wat misliep. Op menselijk vlak heb ik veel respect voor hem. Het is geen grote prater, dat klopt, maar bij hem is iedereen gelijk voor de wet.”

“Tegenwoordig heb je in het voetbal trainers die goed bevriend willen zijn met hun spelers. Als het dan slecht begint te gaan, verliezen ze hun geloofwaardigheid en zetten ze je aan de kant. Ik hou van eerlijke mensen en ik hoef geen vriend van de trainer te zijn om mij volledig in te zetten.”

“Ik ben er liefst zeker van dat ik vanwege mijn kwaliteiten opgesteld word en om niks anders, niet omdat ik op een goed blaadje sta bij de coach. Daarom hield ik zo van Trond Sollied. Op anderhalf jaar tijd heeft hij maar twee keer met mij gesproken. Ik herinner me dat ik hem eens vroeg wat mijn beste positie was. Hij antwoordde mij: ‘Het belangrijkste is dat je bij de elf zit’.”

Over clubvoorzitter Ivan De Witte

“Ik heb altijd gezegd dat ik niet langs een achterpoortje wou vertrekken. Ik ben geen zwakkeling, ik heb het niet nodig om zo’n situatie uit te buiten om te vertrekken. Zo zit ik niet in elkaar. Er waren nochtans genoeg mensen met slechte bedoelingen, managers van andere clubs, mensen uit het voetbalwereldje, die me aanspoorden om die situatie toch maar uit te buiten.”

“Er was interesse, maar AA Gent maakt duidelijk dat ik niet weg mocht. Voorzitter Ivan De Witte en Michel Louwagie hebben me kunnen overtuigen. Mijnheer De Witte is een fantastische mens. Hij heeft me gesteund toen ik in nesten zat. De avond voor de bekermatch op Anderlecht ontving hij me om halftwaalf ’s avonds in zijn bureau om een oplossing te zoeken. Hij had me aan de kant kunnen schuiven, ervoor zorgen dat ik die match niet zou spelen, maar integendeel: hij heeft me geholpen. Ik ben hem dankbaar en ook de club, die ervoor gezorgd heeft dat ik kapitein kon worden en Rode Duivel.”

“Geld is niet alles in het leven. En als ik blijf vooruitgaan, zal ik zeker een nieuwe kans krijgen. Ik wil ook niet naar het buitenland om na zes maanden met hangende pootjes terug te keren, zoals bepaalde Belgische spelers die hier als sterren werden beschouwd.”

Over de nieuwe trainer bij AA Gent, Victor Fernández

“Fernández, dat is klasse. De trainingen zijn gevarieerd, elke keer maakt hij ons een ander thema duidelijk. Hij weet perfect wat hij doet en waarom. Hij laat ons geen passes geven gewoon om passes te geven. Hij is charismatisch en erg gefocust. Vooraleer hij de groep toesprak had hij van elke speler een video van drie uur bekeken. Hij kende ons al beter dan een ervaren trainer van hier.”

“Ondanks zijn grote carrière en zijn palmares komt hij hier zijn eer op het spel zetten en je ziet gewoon dat hij wil slagen. Als het bestuur de mogelijkheid heeft om met zo’n trainer door te gaan, dan zou ik in hun plaats geen seconde twijfelen.” (TB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content