Mathew Ryan: ‘Ik heb nog een eitje te pellen met AA Gent’

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Mathew Ryan kreeg deze zomer zijn toptransfer van Club Brugge naar Valencia. Een meniscusblessure gooit momenteel roet in het eten, maar de CL-wedstrijd tegen Gent wil hij voor geen geld missen.

“Ik zat te duimen tijdens de loting”, vertelt Mathew Ryan in Sport/Voetbalmagazine. “Terug naar België, tegen Gent! Ik ben er beroepshalve, of ik tijd zal hebben om vrienden te ontmoeten valt af te wachten. Maar ik heb nog wel een eitje met Gent te pellen. I dislike them. Omdat ze ons klopten, de titel van ons afpakten. Ik hoop dat we winnen, uiteraard voor Valencia, maar ook een beetje voor Brugge.”

Ryan kijkt nog even terug op vorig seizoen. Wat liep er mis in de play-offs? “Het is moeilijk om daar de vinger op te leggen. Een combinatie van vermoeidheid, blessures bij sleutelspelers en uiteindelijk niet meer goed genoeg zijn, denk ik. Ik zoek geen excuses, maar vlak voor de start van de play-offs waren er twee vrije weekends: de bekerfinale en een interlandbreak waarin spelers van Brugge en Anderlecht verplichtingen hadden. Gent had twee weken om te verfrissen, wij niet. Europees spelen is niet slecht, maar het helpt de teams niet in een systeem waarbij de punten worden gehalveerd. Maar het is wat het is, op het einde waren we gewoon niet goed genoeg.”

Nog niet top

De Australische doelman kende een goede start tegen AS Monaco, maar vertelt in Sport/Voetbalmagazine eerlijk dat hij in een andere wereld terecht kwam. “Het is hectisch, op zijn zachtst gezegd. Ik woon hier nog maar twee weken, het is eraan te zien. Nog geen wagen ook, het is telkens behelpen met iemand van de club. Ook de taal: er wordt hier duidelijk veel minder Engels gesproken dan in Brugge, ik heb echt wel Spaanse les nodig. Nu is dat extra werk, maar binnen een paar maanden zal ik blij zijn dat ik een andere taal spreek.”

En op het veld? Ryan: “De kwaliteit van de spelers ligt echt wel hoger, dat heb ik direct gemerkt. In België kan Danijel Milicevic van Gent dezelfde ballen trappen, maar bij andere clubs dwarrelen ballen toch maar wat binnen. En eerlijk: ik sta zelf nog niet op mijn best, zo vroeg op het seizoen. Het leren lezen van het spel, dat komt met match fitness.”

“Zag je de wedstrijd in Monaco? Er waren een paar voorzetten… Ik dacht iedere keer: ik ga, ik kan bij die bal. Maar dan viel die sneller dan verwacht. Bij de eerste tegengoal maakte ik een foutje. We konden allemaal wel wat beter hebben verdedigd, maar ik steek mijn eigen verantwoordelijkheid niet weg. Als ik op de lijn blijf staan, is er geen probleem. Daarna ben ik wat gaan twijfelen bij andere beslissingen. Als je een bal verkeerd leest, gaat dat ten koste van je vertrouwen. Na de rust voelde ik me meer ontspannen. Ik ga mijn manier van keepen zeker moeten aanpassen. Zonder echt te twijfelen, want ik ben hier om wat ik in het verleden presteerde.”

Lees het hele interview met Mathew Ryan in Sport/Voetbalmagazine van 9 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content