‘Marokko en niet Zuid-Afrika won stemming voor WK 2010’

© EPA

Niet Zuid-Afrika maar Marokko kreeg in 2004 het hoogste aantal stemmen bij de toewijzing voor het WK 2010. Dat zegt een lid van FIFA die deelnam aan de stemming.

Niet Zuid-Afrika maar Marokko kreeg in 2004 het hoogste aantal stemmen bij de toewijzing voor het WK 2010. Dat schrijft The Sunday Times.

De Britse krant baseert zich op verklaringen van Ismail Bhamjee uit Botswana. Als lid van het Uitvoerend Comité van de FIFA nam die toen deel aan de stemming.

Sepp Blatter
Sepp Blatter© Karl

The Sunday Times beschikt over een video waarin Bhamjee uitlegt hoe de leden van het UC na de stemming bij elkaar kwamen. Tijdens die vergadering bleek volgens hem dat Marokko de meerderheid van de stemmen had gekregen. Toch werd het WK vervolgens toegewezen aan Zuid-Afrika.

Volgens Bhamjee werd er na de stemming gesjoemeld met de stembrieven, maar harde bewijzen heeft hij daarvoor niet. Sommige UC-leden stemden immers misschien toch op Zuid-Afrika terwijl ze op de bewuste vergadering vertelden dat ze hun stem aan Marokko hadden gegeven.

The Sunday Times zegt de video met de verklaring van Bhamjee aan de FIFA te hebben overgemaakt, maar die heeft daar volgens de krant niets mee gedaan.

‘Warner beloofde 7 stemmen, à 1 miljoen dollar per stem’

Jack Warner
Jack Warner© Belga Image

Nog zondag meldt de BBC over documenten te beschikken die aantonen dat Jack Warner, een van de spilfiguren in nieuwste FIFA-schandaal, miljoenen dollar heeft verduisterd.

Het geld was afkomstig van Zuid-Afrika om projecten in de Caraïben te financieren maar verdween grotendeels in de zakken van de toenmalige vicevoorzitter van de FIFA en topman van de CONCACAF. Die gebruikte het voor witwaspraktijken en om zichzelf te verrijken.

Diezelfde Warner wordt zondag overigens ook door een voormalige Egyptische minister van Sport beschuldigd van corruptie. Aley Eddine Helal stelt in een gesprek met AFP dat Warner in 2004 de Egyptische WK-organisatie benaderde met een voorstel. Hij vroeg volgens de oud-minister 7 miljoen dollar en beloofde in ruil zeven stemmen.

“Warner kwam naar ons toe en vertelde dat hij Egypte zeker zeven stemmen zou kunnen bezorgen. In ruil moesten we een miljoen dollar per stem betalen”, getuigt de ex-minister. Bij de stemming bleek Egypte uiteindelijk geen enkele stem te hebben. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content