Mario Been: ‘Intern zeg ik wat nodig is’

© BELGA

Sport/Voetbalmagazine had een uitgebreid gesprek met Genk-coach Mario Been. Enkele opmerkelijke passages. ‘Denk je dat ik het leuk vond om Vossen naast de ploeg te zetten?’

Mario Been: “Ik ben milder geworden. Toen ik hier pas was, ben ik best wel eens uit mijn slof geschoten, maar ik heb geleerd dat dit niet de Belgische manier is. Dus heb ik een paar keer op mijn tong gebeten. Ik merkte dat het averechts werkte bij sommige spelers. Je kan als coach keihard zijn, die spelers moeten het wel voor je doen. Daarin had ik ook in Nederland al harde lessen geleerd. Maar neem van mij aan dat ik intern wel het nodige zeg.”

Toch lijkt de Nederlandse coach niet het type dat snel boos wordt. Veeleer een geschikte kerel die met iedereen over de baan kan en op wie het moeilijk boos worden is, merkt Sport/Voetbalmagazine op.

Been: “Ik hou van mensen. Zo wil ik ook benaderd worden. Maar mij werd hier verweten dat die en die speler ontevreden was in de krant. Nu ook Anele onlangs bij jullie. Als die spelers nu eens heel goed in de spiegel kijken, en deze coach zou álles zeggen wat ik zou willen zeggen, dan zou dat niet goed zijn voor die spelers.”

Iedereen tevreden houden

“Spelers hebben vaak geen goed zelfbeeld”, gaat de Nederlander verder. “Daarom erger ik me vaak aan de dingen die naar buiten komen. Zoals aan het stuk met Anele, omdat het absoluut de waarheid niet is. Hij mag niet aanvallen? Al komt hij twintig keer, maar het moet functioneel zijn. Ik zou hem niet hebben uitgelegd waarom hij niet speelde tegen Valencia? Hij zette het zelf op Twitter: omdat hij te laat uit Afrika terug was. Dat was de reden. Maar wat hij niet zegt, is dat ik hem op een vrije dag ben komen verdedigen in een rechtszaak in Brussel.”

“Vaak zijn spelers alleen maar met zichzelf bezig en beseffen ze niet dat een coach keuzes moet maken waarmee hij niet iedereen tevreden kan houden. Dat is jammer.”

“Denk je dat ik het leuk vond om het icoon van de club, Jelle Vossen, er een paar keer naast te zetten? Ik weet dat als ik Jelle altijd laat staan, hij zijn twintig goals maakt, want het is een geweldige speler, maar ik heb wel te maken met een brede groep waarin ook een ander vindt dat hij zijn kans eens mag hebben.”

Voelt hij zich voldoende gesteund door de spelersgroep? “Ik denk dat ik een uitstekende verhouding heb met mijn spelersgroep. En natuurlijk lees ik ook stukken waarin ze ontevreden zijn. Als Jelle of Elia (Barda, nvdr) gewisseld wordt, vindt hij dat niet fijn, maar dat hoort ook zo. Anderzijds, en ik denk dat heel veel coaches daar een probleem mee hebben: spelers moeten ook naar zichzelf durven kijken.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content