Marc Coucke neemt RSC Anderlecht over: club start exclusieve onderhandelingen

© Belga Image

‘Beste garantie op succesvolle toekomst’, zegt voorzitter Roger Vanden Stock. Coucke belooft continuïteit bij KV Oostende, de andere eersteklasser waarvan hij hoofdaandeelhouder is.

Een ware coup de théâtre in het dossier rond de overname van voetbalclub RSC Anderlecht. De Brusselse club kondigt aan dat ze exclusieve onderhandelingen gaat voeren met KV Oostende-voorzitter Marc Coucke. Paars-wit heeft dat bekendgemaakt na afloop van de bijeenkomst van de Raad van Bestuur.

Aandeelhouders

‘De Raad van Bestuur heeft alle ontvangen biedingen grondig bestudeerd. Na dit onderzoek heeft de RVB unaniem besloten om exclusieve onderhandelingen te voeren met de heer Marc Coucke‘, zo klinkt het in een persbericht.

‘In het kader van dit akkoord blijven enkele aandeelhouders aan boord om de verankering van de club te verzekeren. Het doel blijft om de onderhandelingen af te handelen voor het einde van het jaar.’

‘Fier en ambitieus’

De naam van Coucke was nooit gevallen onder kandidaat-overnemers.

In een tweet laat hij weten ‘zeer fier op en ambitieus met RSC Anderlecht’ te zijn. ‘Samen met bestuur, fans, sponsors en team op naar mooie tijden!’

KV Oostende

Als eigenaar van Anderlecht moet Coucke wel plaats ruimen bij KV Oostende, waar hij eigenaar en voorzitter is. De regels verbieden dat twee clubs in dezelfde competitie in dezelfde handen zijn.

De Voetbalbond (KBVB) reageert afwachtend op het nieuws. ‘Anderlecht is nog niet verkocht, dus voorlopig is er nog geen reden om in te grijpen. We volgen het dossier op’, zegt woordvoerder Stefan Van Loock.

In een eerste reactie lijkt Coucke alvast aan te sturen op een doorverkoop van KV Oostende. ‘Natuurlijk blijf ik KVO-fan, zal ik KV Oostende in goede handen doorgeven! Mooie toekomst voor beiden, elk op zijn (hoog) niveau, vrijdag persconferentie. Dank voor de massale felicitaties,’ zo luidt het nog op Twitter.

Ondertussen reageerde Coucke ook uitgebreider op zijn rol bij de kustploeg. ‘KV Oostende is de club van mijn hart. Ik ben sinds mijn vijfde al supporter en dat zal uiteraard altijd zo blijven. De komende dagen zullen we zowel met RSC Anderlecht als met KV Oostende de nieuwe toekomstplannen uitrollen. Het is nu evenwel nog te vroeg om daarover al alle details te kunnen geven’, opent Marc Coucke op de website van Oostende.

‘We zullen er hoe dan ook voor zorgen dat KV Oostende verder kan worden uitgebouwd, met extra verankering die past bij het profiel en de ambities van de club. Dat alles in de lijn die de voorbije jaren werd uitgezet. KVO zal ook de komende jaren een ‘Weireldploegsje’ blijven, daar zal het sterke team dat ik heb uitgebouwd over waken’, besluit Coucke.

De 52-jarige Coucke werd in 2013 eigenaar en voorzitter van KV Oostende. Wat hij precies met de club van zijn hart zal doen, is nog niet duidelijk.

Bij KV Oostende reageren ze ‘verrast’. De eersteklasser onthoudt zich voorlopig van alle commentaar.

Lees ook een portret van Coucke uit Trends in 2014: ‘Levensgenieter pur sang’

Reactie Roger Vanden Stock

Huidig RSC Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock is tevreden met de keuze om zijn club over te laten aan Marc Coucke, samen met de aandeelhouders die aan boord blijven. ‘Zij bieden samen de beste garantie op een succesvolle toekomst’, zo verklaart de 75-jarige Vanden Stock in een persbericht.

‘Mijn vader, Philippe Collin en ik hebben ons leven gewijd aan RSC Anderlecht en hebben er heel veel voor terug gekregen op sportief, maar vooral op menselijk vlak’, aldus Vanden Stock, die in 1996 zijn vader Constant als RSCA-voorzitter opvolgde. ‘Ik ben trots op wat we samen met onze spelers, jeugd, trainers, medewerkers, vrijwilligers en supporters in al die jaren verwezenlijkt hebben.

‘Een club als RSCA leiden, brengt heel wat verantwoordelijkheden met zich mee. Ik ben ervan overtuigd dat het succes van deze club steunt op twee essentiële pijlers: vooruitziend beleid én stabiliteit van het bestuur. In 110 jaar bestaan heeft deze club slechts vier voorzitters gekend. Tijdens die eeuw heeft de club echter nooit stilgezeten. Zowel sportief als financieel, menselijk en infrastructureel hebben we steeds stappen vooruitgezet. Met de middelen waarover we beschikten, hebben we altijd geprobeerd de beste spelers op te leiden en de beste spelers naar hier te halen.

‘De wereld staat echter niet stil. Er wachten RSCA nieuwe uitdagingen. En zoals men in het Frans zegt: ‘gouverner, c’est prévoir’. Zoals mijn vader het mij voordeed, wou ik op tijd de fakkel doorgeven, zodat ik zeker was dat RSCA in goede handen terechtkwam. Met andere woorden, in de handen van mensen die het goed voor hebben met de club, en die bovendien een langetermijnvisie hebben en de club de nodige stabiliteit kunnen bieden.

Roger Vanden Stock
Roger Vanden Stock © belga

‘Daarom ben ik verheugd met de beslissing van de Raad van Bestuur om de club over te laten aan de Heer Coucke, samen met de aandeelhouders die aan boord blijven. Zij bieden samen de beste garantie op een succesvolle toekomst, waarin RSC Anderlecht het hoogste doel zal kunnen nastreven in België en een rol van betekenis zal blijven spelen in Europa.

‘De nieuwe meerderheid/eigenaars hebben me overtuigd dat ze écht begaan zijn met de toekomst van deze club, zijn jeugd, zijn spelers, zijn medewerkers en – zeker niet onbelangrijk – zijn supporters. Zowel hun sportieve visie als hun financiële draagkracht laat het beste verhopen.

‘Ik kijk met veel plezier terug op het beleid van mijn vader en mijn familie. Maar het is nu tijd om de scepter over te dragen, zodat RSC Anderlecht voor altijd RSC Anderlecht mag blijven’.

Deadline

Dinsdag 19 december om 8 uur ’s ochtends verstreek voor kandidaat-overnemers de deadline om een officieel bod uitbrengen. De uiterste datum voor offertes werd ingesteld omdat het de huidige aandeelhouders van Anderlecht menens was de club snel te verkopen.

Vanaf nieuwjaarsdag treedt immers de nieuwe wet omtrent meerwaarde op aandelen in voege, waardoor de kleine aandeelhouders plots een vele hogere meerwaardebelasting zouden moeten betalen op hun aandelen.

Namen

Onder anderen een groep investeerders rond Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute en de kinderen van Ghelamco-topman Paul Gheysens brachten officieel een bod uit op RSC Anderlecht. Zij leken beiden in polepositie te liggen om de club te verwerven.

Ook de naam van de Oezbeeks-Russische aandeelhouder van Arsenal, Alisjer Oesmanov, werd genoemd maar het lijkt erop dat hij nooit een officieel bod uitbracht.

Paul Gheysens
Paul Gheysens © Belga
Wouter Vandenhaute
Wouter Vandenhaute© belgaimage

Stadiondossier

Ghelamco reageerde al in een persbericht. ‘We wensen de nieuwe eigenaar van Royal Sporting Club Anderlecht van harte te feliciteren met de overname van de club. Het is een prachtige club die een mooie toekomst tegemoet gaat. Daarmee kunnen we de overnemer alleen maar alle succes toewensen.

‘We kijken uit naar het opbouwen van een constructieve relatie en staan open voor bijkomende samenwerkingsverbanden met de nieuwe leiding van R.S.C.A. De prachtige club staat voor tal van uitdagingen, uitdagingen die ze niet alleen hoeft te trotseren.

‘De overname biedt een aanzienlijke opportuniteit om het stadiondossier een nieuwe boost te geven. Een nieuw stadion is de deur naar Europa en één van de noodzakelijke bouwstenen voor blijvende Europese successen. We kijken er, als Ghelamco, dan ook naar uit om samen met de nieuwe clubleiding deze nieuwe infrastructuur te voorzien, zoals in eerdere engagementen is overeengekomen.’

‘Onder leiding van de vorige eigenaars zijn verschillende verbintenissen aangegaan tussen de club en onze onderneming, met het zicht op het Eurostadium en de huisvesting van Anderlecht. Dit gaat onder meer over het principe-akkoord van 2015, wat een uitdrukkelijke voorwaarde was tot het ondertekenen van de erfpacht voor Ghelamco door de stad Brussel. De overname verandert niets aan deze destijds aangegane verbintenissen en engagementen. We gaan ervan uit dat de nieuwe eigenaars te goeder trouw de engagementen zullen nakomen en constructief zullen meewerken.’

Partner Content