Lukaku: ‘De coach gevraagd directer te spelen’

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Met een gelijkmaker in de blessuretijd van de FA Cupwedstrijd tegen West Ham United was Romelu Lukaku eindelijk nog eens de held voor Everton. In The Guardian blikt de Rode Duivel terug op de tegenvallende prestaties van de voorbije weken.

Romelu Lukaku (21) maakt deze zomer definitief de overstap van Chelsea naar Everton, aan de deal was een prijskaartje gekoppeld van 35 miljoen euro. De tweede club uit Liverpool beklaagde zich die investering niet, Lukaku deed waar hij het best in is: goals maken.

De voorbije maanden stokte de machine echter, zowel die van de spits als die van zijn team. Vier opeenvolgende matchen zonder zege en bovendien geen enkel doelpunt van onze landgenoot in die duels.The Daily Mail weet dat aan de manier van spelen bij de Toffees, met te veel eindeloos gebrei en te weinig diepgang in het spel. De krant becijferde dat Lukaku aan veel minder doelkansen geraakte dan de gemiddelde Premier League-spits.

Anders spelen

Een vaststelling die Big Rom ook maakte. In The Guardian vertelde hij daar daags na zijn treffer tegen West Ham United het volgende over: “We zijn met alle spelers samen naar de coach (Roberto Martínez, nvdr) gestapt en hebben hem gevraagd of we voortaan wat directer voetbal konden spelen. Normaal gezien hanteren we een stijl waarbij we vaak de bal houden, maar we moeten meer verantwoordelijkheid durven nemen en naar mijn kwaliteiten spelen. Voor mij is het makkelijker als de bal sneller komt. Dan kan ik op de tegenstander aflopen en één tegen één gaan. Dat geeft me meer slaagkansen.”

Voor Lukaku moet de gelijkmaker tegen West Ham United een bevrijding zijn nadat hij zes wedstrijden droog stond en zelfs twee wedstrijden op de bank moest starten. “Het was tijd om te reageren”, zegt Lukaku, die aan het begin van het seizoen sukkelde met een teenblessure. “Ik wilde de trainer tonen dat dit een tijdelijke situatie is en dat hij op me kan rekenen. Ik wil weer mijn beste voetbal brengen en met Everton prijzen winnen. Daar hebben we nu nog vijf maanden voor.”

Anderlecht

In hetzelfde interview komt Romelu Lukaku ook even terug op zijn periode als tiener bij Anderlecht, toen hij ook eens een periode meemaakte van tien wedstrijden zonder doelpunt. Lukaku: “Bij Anderlecht ging ik rechtstreeks van de jeugd naar de eerste ploeg. Van de jongens naar de mannen. Ik scoorde meteen. Iedereen zag dat ik een stevige jongen was, maar in feite waren mijn spieren en gewrichten nog niet klaar voor dat grote werk. Ik voelde me vermoeid. Toen ik niet scoorde kwam er veel druk op me en eigenlijk kon ik daar niet goed mee om. Uiteindelijk leerde ik uit die periode dat je gewoon moet blijven focussen op je prestaties en dan komt alles wel goed.”

Dat Lukaku weer aan scoren toekomt, moet ook Roberto Martinez plezieren. Everton gleed af naar de brede middenmoot van het klassement en met de topper tegen landskampioen Manchester City in het vooruitzicht kan de ploeg nog verder wegzakken. Lukaku toont zich alvast strijdvaardig met het duel tegen zijn maatje Vincent Kompany in het verschiet: “We moeten initiatief durven nemen en dodelijk efficiënt zijn voor doel, dan weet je maar nooit tegen hen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content