Luis Suarez riskeert twee jaar schorsing wegens beet in schouder Chiellini

© AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De Wereldvoetbalbond FIFA is een disciplinair onderzoek gestart naar Luis Suarez, de aanvaller van Uruguay die op het WK de Italiaan Giorgio Chiellini in de schouder zou hebben gebeten. Suarez moet vrezen dat zijn WK erop zit en in het slechtste geval dat hij twee jaar geschorst wordt.

Suarez en de Uruguayaanse voetbalbond hebben tijd tot 17 uur Braziliaanse tijd (22 uur Belgische tijd) om hun standpunt naar voren te brengen. De FIFA moet zich vóór zaterdag uitspreken, want dan speelt Uruguay zijn achtste finale tegen Colombia.

Krommenaas

Enkele minuten voor het winnende doelpunt van Diego Godin (1-0) zetten Suarez in het strafschopgebied zijn tanden in de schouder van Giorgio Chiellini.

De aanvaller van Liverpool gebaarde na de fase van krommenaas en ontkent dat hij Chiellini beet, maar de Italiaanse verdediger toonde de sporen van de beet aan scheidsrechter Marco Rodriguez. Die had óf de het incident niet gezien óf het verkeerd beoordeeld, en besloot om de fase te laten passeren.

Videobeelden

Suarez ontsnapte dus aan een rode kaart, maar riskeert wel nog een schorsing op basis van de videobeelden. Volgens de regels van de FIFA zou die schorsing zelfs kunnen oplopen tot 24 interlands of 24 maanden. De Uruguayaan moet alvast vrezen dat zijn WK erop zit.

Het zou niet voor het eerst zijn dat een speler op een WK wordt geschorst op basis van tv-beelden. In 1994 in de Verenigde Staten werd de Italiaan Mauro Tassotti na een elleboog aan de Spanjaard Luis Enrique in de kwartfinales voor acht interlands geschorst, hoewel de scheidsrechter het incident tijdens de wedstrijd niet had gezien.

Recidivist

In een reactie aan het Uruguayaanse tv-station Canal 10 probeerde Suarez het bijtincident te minimaliseren. ‘Het zijn dingen die op een veld gebeuren. Wij waren vlak bij elkaar en ik liep tegen zijn schouder. Hij raakte mij ook in het oog. Het zijn van die dingen die nu eenmaal gebeuren op een veld en het is niet de moeite waard om er te veel belang aan te hechten.’

Het is overigens niet de eerste keer dat Suarez het nieuws haalt met zijn gebit. In april 2013 kreeg hij een schorsing van 10 wedstrijden opgelegd omdat hij Chelseaverdediger Branislav Ivanovic gebeten had. Ook tijdens zijn Ajax-periode in 2010 plantte hij zijn tanden in tegenstander Otman Bakkal van PSV. Toen moest hij zeven wedstrijden aan de kant blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content