Louwagie: ‘Na thuisnederlaag tegen Charleroi was ik in paniek’

© BELGA
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Sport/Voetbalmagazine sprak met Michel Louwagie, manager van het dit seizoen zo geplaagde AA Gent.

Sport/Voetbalmagazine sprak met Michel Louwagie, manager van het dit seizoen zo geplaagde AA Gent. Hij geeft tekst en uitleg bij de keuzes die gemaakt werden. Michel Louwagie: “Met acht miljoen loonmassa – negen miljoen als je er het personeel bij rekent – kunnen wij niet wat de rest met twintig miljoen aan lonen kan betalen. Ons budget is achttien miljoen euro. Anderlecht heeft dit jaar met transfers, Champions League en al inbegrepen 66 miljoen euro, Club zonder extra inkomsten 30 miljoen, Standard 28 miljoen.”

“Wat wij bereikt hebben, is het maximum met deze middelen en kan beschouwd worden als een huzarenstukje. We zijn aan het einde van een cyclus gekomen met het nieuwe stadion, ingezet met de kwaliteitsinjectie toen we met Preud’homme in december 2008 tiende stonden.”

“Voor een club als Gent telt wat ik ‘het momentum’ noem. Wij kunnen niet zeggen: ‘We moeten nu die speler hebben.’ Club, Anderlecht en Standard kunnen dat wél. Wij kunnen er maar voor gaan als het moment gunstig is. Als een club centen nodig heeft, bijvoorbeeld.”

“We kozen dit seizoen om alleen Bernd Thijs te behouden, en voor verjonging, ook omdat we centen nodig hadden voor het nieuwe stadion. Wij kunnen niet zeggen: we houden Thijs en nemen er nog een topper bij op de zes, omdat Bernd een dagje ouder wordt. Bij ons is het keuzes maken: niet en en maar of of. Wie keuzes moet maken, is veel kwetsbaarder op sportief vlak.”

S/VM: Als u in uw hart laat kijken, hebt u het dan echt moeilijk gehad?

“Ik vond dat sommige media kort door de bocht gingen. Als je bouwt, heb je ook eigen middelen nodig, je kan niet alles lenen. De voorzitter en ik hadden een plan uitgewerkt. Wij kunnen maar eigen middelen vrijmaken door een speler te verkopen. Jesper Jørgensen, dat was tegen onze wil, maar Zlatan Ljubijankic hebben we op zijn leeftijd verkocht voor een mooie prijs. Dat geld hebben we niet opnieuw geïnvesteerd, maar opzijgelegd.”

“We hebben een beetje te veel risico genomen en hebben gehoopt dat verjonging en vernieuwing de oplossing zouden brengen. We hadden natuurlijk niet gedacht dat Thijs voor zes maanden zou uitvallen. Eens het slecht begint te gaan, kan je het niet meer omkeren.”

“Nu kan je je afvragen: hadden we niet beter dat geld, dat we opzijgelegd hebben omdat we het nodig hadden voor het stadion, toch geïnvesteerd in het sportieve, om in de top vijf te eindigen? Hadden we vooraf geweten dat Thijs zo lang zou uitvallen en dat de jonge gasten niet zouden brengen waar we op hoopten, dan probeerden we met de stad en de bank een andere regeling te treffen.”

“Op 30 juni 2012, de laatste dag van het boekjaar 2011-2012, hebben we toch maar de laatste schulden van de totale schuldenlast van 23 miljoen euro aan de bank terugbetaald: 519.000 euro. In feite moest dat krediet maar in 2024 terugbetaald worden, maar we maakten er een erezaak van dat toen al te doen.”

S/VM: Heeft u echt voor degradatie gevreesd?

“Ik heb het nooit naar de buitenwereld gezegd, maar na de voorlaatste wedstrijd van 2012, de thuisnederlaag tegen Charleroi op 20 december was ik in paniek. Toen wist ik dat we ons moesten versterken. Dat kon maar door ‘het momentum’. David Hubert was niet te huur afgelopen zomer. Ervin Zukanovic was voor ons niet te koop bij Kortrijk, want Kortrijk dacht dat Anderlecht hem zou weghalen, voor een bedrag dat een pak hoger lag dan wat wij uiteindelijk konden betalen.”

“Een club als Gent leeft tot vandaag van die ogenblikken. Je kan alleen zeggen dat Bob Peeters met die nieuwe spelers die gehaald zijn, geen nieuwe kans gekregen heeft. Wij hebben geoordeeld dat het best was om te stoppen, op basis van die 3 op 27. Ik geef toe dat we een fout begaan hebben door hem op het slechte moment aan te werven. Hij was daar mentaal nog niet klaar voor, na die slechte start bij Cercle.”

Het hele interview lees je deze week in Sport/Voetbalmagazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content