Lombaerts: ‘Liever bij Zenit dan bij Swansea’

© BELGAIMAGE

Rode Duivel Nicolas Lombaerts (28) heeft nog een contract tot de zomer van 2018 bij Zenit Sint-Petersburg, waar hij jaarlijks voor de prijzen speelt.

In de zomer van 2007 verhuisde de toen 22-jarige Nicolas Lombaerts van AA Gent naar het Russische Zenit Sint-Petersburg. Hij kreeg er een monstercontract en groeide uit tot een vaste waarde in de verdediging. In 2012 werd hij zelfs verkozen tot beste buitenlander in de Russische Premjer Liga.

Makelaar Paul Courant, een vriend van de familie Lombaerts, getuigt over Nicolas in Sport/Voetbalmagazine: “Hij doet het daar heel goed, alleen begrijp ik niet waarom zijn prestaties hier geminimaliseerd worden. Als je in zo’n club, die in Rusland een enorme impact heeft, niet voldoet aan de normen, dan hou je het nooit vol. En word je zéker geen kapitein.”

Niet in een zandbak

Lombaerts zelf heeft het in Sint-Petersburg in ieder geval nog steeds naar zijn zin. Toch formuleert hij enkele bedenkingen: “Ik had verwacht dat het voetbal er sneller zou evolueren, zeker Europees, maar tegen de echt grote ploegen komen we te kort.”

Hij beseft ook dat de Premjer Liga minder uitstraling heeft dan de Engelse, Duitse of Spaanse competitie. “Landen met een grotere voetbalcultuur, ja, maar ik zit ook niet in een of andere zandbak hé?”

“Liever bij een ploeg die voor de prijzen speelt, dan bij pakweg Cardiff, Swansea of een meeloper in Duitsland. Plus: je mag de beleving niet onderschatten. Winnen of verliezen, onze supporters – de beste in Rusland – blijven de hele wedstrijd zingen.”

Bankrekening

Paul Courant vindt dat Lombaerts altijd de juiste keuzes heeft gemaakt in zijn carrière. “Hij beseft maar al te goed dat hij geen Paolo Maldini of Franco Baresi is en dat hij niet naar Barcelona, Manchester United of Bayern kan.”

“Ik heb een goede raad voor hem: het enige wat telt, is wat er aan het einde van de rit op je bankrekening staat, al de rest – titels of bekers – is bijkomstig.”

Lombaerts: “Op dat vlak ben ik héél liberaal. De wetten van de vrije markt. Zolang het kan, zal ik ervan profiteren. Is het niet voor mij, dan voor mijn kinderen of kleinkinderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content